1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Vatansever: Kömür santrallerinin yerini doğalgaz santralleri almamalı

Vatansever: Kömür santrallerinin yerini doğalgaz santralleri almamalı

ENSİA Başkanı Hüseyin vatansever, “Elektrik üretiminde ithal kömürden kaçarken yüzde 98 oranında dışa bağımlı olduğumuz doğalgaza yönelmeyelim” dedi.  

Vatansever: Kömür santrallerinin yerini doğalgaz santralleri almamalı

Enerji Günlüğü - ENSİA Başkanı Hüseyin vatansever, “Elektrik üretiminde ithal kömürden kaçarken yüzde 98 oranında dışa bağımlı olduğumuz doğalgaza yönelmeyelim” dedi. 

Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever, termik santrallerin baca gazıyla ilgili tartışmada, sorunun kök sebebinin gözardı edildiğini belirtti ve ithal kaynaklara bağımlılığımızı arttıracak politikalara yeniden dönülmemesi gerektiğini kaydetti. 

Hüseyin Vatansever şöyle konuştu, “Sayın Cumhurbaşkanımızın, ‘Belki bazı termik santraller kapanır, onların kaybını doğalgaz santralleri ile karşılarız’ söylemini duyunca, yağmurdan kaçarken doluya tutulma riskimizin yüksek olduğunu hissettik”.

Türkiye gündeminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, termik santrallere baca gazı filtresi takma zorunluluğunu erteleyen yasayı veto etmesinin yankıları sürerken, ENSİA Başkanı Hüseyin Vatansever, Türkiye’nin halen yaklaşık 90 bin megavat (MW) seviyesindeki kurulu gücü içinde ithal kömüre ve doğalgaza dayalı tesislerin payının oldukça yüksek bir seviyede olduğunu hatırlattı. 

"DOĞALGAZ ULUSAL ÇIKARLARA AYKIRI"

Hüseyin Vatansever sözlerini şöyle sürdürdü, “Bu orana linyit kömürü ile çalışan santraller de eklendiğinde, kurulu güç içinde yüzde 53’lük bir pay söz konusudur. İthalata bağlı bir enerji kaynağından kaçarken, bir başka ithal kaynağa, hepimizin hafızalarında kötü hatıraları olan doğalgaza daha fazla bağımlı olmamızın ulusal çıkarlarımıza aykırı olduğunu düşünüyoruz. On yıl öncesine kadar yüzde 50’lere yaklaşan doğalgazdan elektrik üretimini, büyük zahmetlerle, yenilenebilir enerji vizyonumuzun değişmesi ve yatırımların önünün açılması ile yüzde 30’lara kadar indirebildik. Bu bile doğalgazda yüzde 98 gibi astronomik bir ithalat bağımlılığına sahip bir ülke için çok yüksek bir orandır. Bize göre yüzde 20 ve altına indirilmesi gerekir. İthal kaynaklara bağımlılığımızı artıracak politikalardan vazgeçilmeli”. 

YERLİ VE YENİLENEBİLİR KAYNAKLARA YÖNELMEK GEREK

Türkiye’nin katma değeri düşük mallar ihraç ettiği dövizinin önemli bir bölümünü enerji ithalatına harcadığını hatırlatan Hüseyin vatansever, ithal kaynaklara bağımlılığı artırmak yerine; rüzgâr, güneş, biyokütle ve jeotermal gibi yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarına sahip çıkmanın daha doğru olduğuna inandıklarını dile getirdi. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler