1. HABERLER

  2. PETROL

  3. EPDK akaryakıtçılara tavan fiyat sopası gösterdi indirim istedi

EPDK akaryakıtçılara tavan fiyat sopası gösterdi indirim istedi

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, akaryakıt fiyat marjlarının "çok yüksek" olduğunu belirterek, dağıtıcıları fiyatları makul seviyeye çekmeye çağırdı, aksi durumda tavan fiyat ilan edebileceklerini söyledi.

EPDK akaryakıtçılara tavan fiyat sopası gösterdi indirim istedi

Enerji Günlüğü - EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, akaryakıt fiyat marjlarının olması gerekenin çok üzerinde olduğunu belirterek, şirketlerin fiyatları makul seviyeye çekmesini istedi ve aksi durumda tavan fiyat ile kendilerinin fiyatları indireceklerini söyledi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) akaryakıt sektörüne son bir fiyat uyarısında bulundu. EPDK yaptığı açıklamada, Türkiye’de akaryakıt fiyatları serbest piyasa ortamında rekabetçi bir anlayışla belirlendiğini, indirim ve artışlara müdahale edilmediğini ancak fiyat hareketlerinin kendileri tarafından anbean titizlikle takip edildiğini belirterek, özellikle son aylarda -ve koronvirüs süreci ile birlikte- akaryakıt sektöründe yaşanan bazı fiyat hareketlerinin hem tüketiciyi mağdur eden hem de rekabet ortamını bozan bir hal aldığını tespit ettiklerini kaydetti. 

Tüketiciyi mağdur eden, piyasanın işleyişini ve rekabet ortamını bozan fiyat hareketlerine karşı ise EPDK’nın müdahale etme ve tavan fiyat uygulama seçeneği bulunduğu hatırlatılarak, geçtiğimiz yıllarda 3 defa 2’şer aylık süreyle tavan fiyat uygulamasına karar verildiği, yurt geneli için belirlenen tavan fiyatın üzerinde fiyatla akaryakıt satışının engellendiği kaydedildi.

SEKTÖRE YENİ BİR BALANS AYARI SÜRPRİZ OLMAZ

Konuyu değerlendiren EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz; “oyunu kuralına göre oynamak akaryakıt sektörünün bütün oyuncularının kırmızı çizgisi olmalı. Aksi halde sektöre yeni bir balans ayarı yapmamız kimseye sürpriz olmasın” dedi.

Tüm iller için geçerli akaryakıt fiyat marjlarının geçmiş dönemlere göre makul olmayacak biçimde arttığını tespit ettiklerini kaydeden Başkan Yılmaz, “İstanbul Avrupa yakası marjlarında yüksek artışlar gördük. Diğer illerde ise marjlar çok daha fazla artış gösterdi. Bunu da hiçbir dağıtıcı, maliyet artışıyla ya da bir başka gerekçeyle açıklayamaz. Bu hareket doğrudan tüketiciyi mağdur etmek ve sektörü dinamitlemektir” ifadelerini kullandı.

KATKILI ÜRÜN MARJLERI BELİRGİN BİR ARTIŞ GÖSTERDİ

Katkılı ürünlere ilişkin marjların da katkılı olmayan ürün marjlarına kıyasen belirgin bir artış gösterdiğini vurgulayan Yılmaz;  “Katkılı ürünler İstanbul Avrupa yakasında 5 krş/lt, diğer illerde 7 krş/lt gibi makul olmayan seviyelere çıkmış durumda. Yurt genelinde ortaya çıkan bu artışa EPDK’nın sessiz kalmasını da kimse beklemesin” dedi. 

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz şunları söyledi: “ Çok net söylüyorum. Akaryakıt fiyat marjları olması gerekenin çok üzerinde. Daha önce 3 kere uyguladığımız gibi bir kez daha gereken adımı atmaktan çekinmeyiz. Ya şirketler fiyatları makul seviyeye çekecek ya da tavan fiyat kararı alarak biz makul seviyeye çekeceğiz”

 Bu arada EPDK; akaryakıt sektöründe faaliyet gösteren bütün dağıtım şirketlerine bir yazı göndererek fiyat marjlarının bir an evvel makul seviyeye çekilmesi için gerekenin yapılmasını istedi.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler