1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Avrupa emisyon izni fiyatları artacak

Avrupa emisyon izni fiyatları artacak

Enerji Günlüğü - Avrupa Parlamentosu, 2019'dan itibaren yürürlüğe girecek ve emisyon izni fiyatlarını yukarı çekmesi amaçlanan reform tasarısını...

Avrupa emisyon izni fiyatları artacak

Enerji Günlüğü - Avrupa Parlamentosu, 2019'dan itibaren yürürlüğe girecek ve emisyon izni fiyatlarını yukarı çekmesi amaçlanan reform tasarısını onayladı.

Avrupa Parlamentosu, AB Küresel ısınma emisyonlarını azaltma stratejisinin bir parçası olarak, Avrupa karbon salım piyasasında 2019'dan itibaren yürürlüğe girecek ve emisyon izni fiyatlarını yukarı çekmesi amaçlanan reform tasarısını dün onayladı.

Genel kurulda kabul edilen karar tasarısı, AB'nin Emisyon Ticaret Sistemi'ndeki (ETS) 'kirletme izni' fiyatlarının dibe vurmasına - şu anda ton başına yaklaşık 7.50 Euro'dan alıcı buluyor - yol açan fazla izinlerin toplanacağı bir Piyasa İstikrar Rezervi (MSR) oluşturulmasını öngörüyor.

MSR'nin planan tarihte yürürlüğe girebilmesi için AB ülkelerinin de resmen onay vermesi gerekiyor.

Karar tasarısının raportörü Ivo Belet, varılan sonucun 'son derece önemli bir adım olduğunu' ve Aralık ayında Paris'te düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı öncesinde AB'nin inandırıcılığını artırdığını söyledi.

Tasarı için 495 parlamenter olumlu oy kullanırken, 158 parlamenter olumsuz, 49 parlamenter de çekimser oy kullandı.

Ekonomisi kömüre yüksek düzeyde bağımlı olan Polonya, reformların daha geç yürürlüğe girmesini istiyordu. Yoğun bir şekilde enerji tüketen sektörler de, maliyetlerinin artacağı ve yatırımların dünyanın başka bölgelerine yöneleceği uyarısında bulunuyordu.

Önceki ve Sonraki Haberler