1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrikte tüketici hakları genişliyor

Elektrikte tüketici hakları genişliyor

Enerji Günlüğü - Elektrik dağıtım şirketi, tüketicinin talebi halinde yılda en fazla iki defa son iki yıla ait tüketim bilgilerini ücetsiz olarak sunacaklar.Enerji...

Elektrikte tüketici hakları genişliyor

Enerji Günlüğü - Elektrik dağıtım şirketi, tüketicinin talebi halinde yılda en fazla iki defa son iki yıla ait tüketim bilgilerini ücetsiz olarak sunacaklar.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'i bugünkü Resmi Gazete'de yayımladı.

Buna göre, Dağıtım şirketi, tüketicinin talebi halinde ve her takvim yılı içerisinde iki defadan fazla olmamak üzere, tüketicinin geçmiş yirmidört aya yönelik elektrik enerjisi tüketimini tek zamanlı veya çok zamanlı olarak kWh cinsinden gösteren belgeyi ücretsiz olarak sunmakla yükümlü olacak. Değişiklikten önce bu süre bir yıl ve sadece bir defaya mahsus olarak geçerliydi.

YÖNETMELİK İLE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

Değişiklik ile Piyasa Yönetim Sistemi tanımı da yapılarak, "Dengeleme mekanizması ve uzlaştırmaya ilişkin işlemlerin yürütülmesi amacıyla, piyasa işletmecisi, sistem işletmecisi, piyasa katılımcıları ve sayaçların okunmasından sorumlu iletim ve dağıtım lisansı sahibi tüzel kişilerin kullanımına sunulan ve küçük istemci yapısında çalışan uygulamaları" olarak ifade edildi.

"Görevli tedarik şirketi tarafından, mevcut tedarikçisini değiştirmek suretiyle elektrik enerjisi ve/veya kapasite almak isteyen bir gerçek veya tüzel kişiden, bir önceki tedarikçisini ve bu tedarikçiye olan yükümlülüklerini yerine getirdiğini yazılı olarak beyan etmesi istenebilir." ifadesi yürürlükten kaldırıldı.

Tedarikçi değişikliği yapmak isteyen tüketiciler artık Perakende Satış Sözleşmesi Sona Erdirme Talep Formu dolduracak ve bu form yeni tedarikçi şirket tarafından görevli tedarik şirketine sunularak perakende satış sözleşmesi sona erdirilecek. Bu formun görevli tedarik şirketine sunulmamasına karşın Piyasa Yönetim Sistemi üzerinden yeni tedarikçiye geçişin gerçekleşmesi halinde perakende satış sözleşmesi işbu geçişin gerçekleştiği tarih itibarıyla sona ermiş sayılacak. Bununla birlikteformun Piyasa Yönetim Sistemi üzerinde yeni tedarikçinin portföyüne geçtiği tarihe kadar görevli tedarik şirketine teslim etme yükümlülüğünü yerine getirmeyen tedarikçi hakkında Kanunun 16 ncı maddesi uyarınca yaptırım uygulanacak.

Dağıtım şirketi, ilgili kullanım yerinin sayaç değerlerini okuyarak, sözleşmenin sona erdirilmesinin talep edildiği tarihte, kullanım yerinin elektrik enerjisini kesmesine tedarikçi değişikliği halleri istisnası getirildi.

Sayacın hiç veya doğru tüketim kaydetmemesi halinde tüketim miktarının tespiti konusunda dağıtım şirketleri ile tedarikçiler arasında yapılacak işlemlere ilişkin usul ve esaslar Kurul kararı ile düzenlenmeyecek.

Dağıtımdan bağlı tüketiciler için uygun olmayan sayaçlar dağıtım şirketi tarafından ilgili ay içerisinde değiştirilecek ve sayacın uygun olmaması, tedarikçi seçme hakkının kullanılmasına engel teşkil etmeyecek.

Serbest tüketicilerin listesinin yayımlanması ve kayıtlarının tutulmasını düzenleyen 21. madde yürürlükten kaldırıldı.

Serbest tüketici, bir önceki takvim yılına ait toplam elektrik enerjisi tüketiminin serbest tüketici limitinin altında kalması durumunda, serbest tüketici hakkını kaybedecek ve Şubat ayı itibari ile mevcut tedarikçisinin portföyünden çıkarılacak.

Serbest tüketiciye ikili anlaşma yoluyla elektrik enerjisi ve/veya kapasite sağlayan tedarikçi, serbest tüketiciye yapacağı bilgilendirmeyi anlaşma yapılmadan önce tüketiciye imzalatmak ve talep halinde Kuruma belgelemek zorunda olacak.

Serbest tüketici limitine ilişkin indirimler Kurul tarafından her yılın 1 Ocak tarihine kadar belirlenecek. Eskiden bu tarih 31 Ocak idi. Bu indirimlere göre hesaplanan yeni serbest tüketici limitleri Ocak ayı sonuna kadar Resmî Gazete’de yayımlanır ve Kurum internet sitesinde duyurulacak.

Sabiha KÖTEK

Önceki ve Sonraki Haberler