1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İsrail'in Akdeniz doğalgazı açılımına yargı engeli

İsrail'in Akdeniz doğalgazı açılımına yargı engeli

Enerji Günlüğü - Amerikan Noble Energy ve İsrailli Delek Group'un Leviathan doğalgaz sahası için İsrail Hükümeti ile imzaladığı doğalgaz anlaşması...

İsrail'in Akdeniz doğalgazı açılımına yargı engeli

Enerji Günlüğü - Amerikan Noble Energy ve İsrailli Delek Group'un Leviathan doğalgaz sahası için İsrail Hükümeti ile imzaladığı doğalgaz anlaşması İsrail Yüksek Mahkemesi tarafından iptal edildi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun İsrail'in en büyük gaz sahası Leviathan doğalgaz sahasının yüzde 85 hissesine sahip olan Amerikan Noble Energy ve İsrailli Delek Group ile İsrail Rekabet Kurumu Tekel Karşıtı Komisyonu'nun onayını almadan imzaladığı anlaşma İsrail Yüksek Mahkemesi tarafından iptal edildi.

ANLAŞMA YASAL DEĞİL VE TEKEL OTORİTESİNİ SINIRLANDIRIYOR

Anlaşmanın "problemli" olduğuna hükmeden Mahkeme iptal gerekçesini "anlaşmanın idari hukuk kurallarına aykırı olarak onaylanması ve bunun da İsrail Rekabet Kurumu'nun görüşlerini sınırlandırması" ve hükümet ve meclise ilgili anlaşmayı on yıl boyunca değiştirmeme koşulu getiren "istikrar fıkrasının yetki sahibi olunmamasına rağmen geçirilmesi ve bu yüzden yasallığının bulunmadığı" olarak açıkladı.

İsrail Yüksek Mahkemesi, hükümete anlaşmanın yeniden görüşülmesi için bir yıl süre verdi. 

İSRAİL SAHADA TEKELLEŞMEYİ ENGELLEMEK İSTİYOR

İsrail Rekabet Kurumu, Leviathan doğalgaz sahasındaki doğalgaz rezervlerinin % 85 hissesini elinde tutan Noble Energy ve Delek Group'un tekeline son vermek için harekete geçerek şirketlerin hisse bulundurma izinlerini iptal etmişti. Netenyahu ise bu sahanın geliştirilmesinin ülke ekonomisi açısından önemine vurgu yaparak Rekabet Kurumu'nun onayını almadan olağanüstü yetkisini kullanarak sahadaki çalışmaları yürütmesi için bu şirketlerle anlaşma imzalamıştı. 

İsrail'in Akdeniz kıyısında 2010 yılında keşfedilen Leviathan sahası son on yılda keşfedilen dünyanın en büyük açık deniz doğalgaz sahası. Sahada üretimin 2018 yılında başlaması ve İsrail'e enerji alanında büyük bağımsızlık sağlaması bekleniyor.

Sahada Amerikan Noble Energy % 39.66 hisse ile işletmeci ortak iken, Delek Group (Avner Oil ve Delek Drilling) % 45.34 ve Ratio Oil ise % 15 hisseye sahip. 

Sabiha KÖTEK

İSRAİL'iN EN BÜYÜK GAZ SAHASINDA TEHLİKE ÇANLARI

Önceki ve Sonraki Haberler