1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Türkmenistan TAPI'ye finansman bulma peşinde

Türkmenistan TAPI'ye finansman bulma peşinde

Enerji Günlüğü - Türkmenistan, Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan Gaz Boru Hattı Projesi'ne (TAPI) finansman sağlamak amacıyla İslam Kalkınma...

Türkmenistan TAPI'ye finansman bulma peşinde

Enerji Günlüğü - Türkmenistan, Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan Gaz Boru Hattı Projesi'ne (TAPI) finansman sağlamak amacıyla İslam Kalkınma Bankası (IDB), Japonya ve Suudi Arabistan ile görüşüyor.

Orta Asya hidrokarbon kaynaklarının Rusya'dan bağımsız olarak dünyaya pazarlanması için geliştirilen projelerden biri konumundaki TAPI'nin finasmanı için yeni gelişmeler söz konusu. TAPI Boru Hattı Limited Şirketi adına konuşan Muhammetmyrat Amanov, Türkmen Hükümeti'nin  multi-milyar dolarlık gaz boru hattı inşaatı finansmanı için Afganistan, Pakistan ve Hindistan ile görüşmelerini sürdürdüğünü belirtti.

Amanov, Türkmen beldesi Avaza'daki bir konferansta yaptığı konuşmada İslam Kalkınma Bakası'nın (IDB) sadece Türkmenistan topraklarında değil, aynı zamanda Afganistan ve Pakistan'da da projeyi finanse etmek istediklerini ve hazır olduklarını ifade ettiğini belirtti. Ayrıca proje finansmanı konusuyla ilgilenen Suudi Kalkınma Fonu ile çalıştıklarını ve Japon Hükümeti ile de görüşmeler yaptıklarını sözlerine ekledi.

Bu ayın başlarında Türkmengaz ve IDB, TAPI doğalgaz boru hattı projesi üzerine değerlendirme komisyonunun sonuçları hakkında bir protokol imzaladılar.

Resmi olarak Aralık ayının 13'ünde açılan TAPI boru hattında, lider konumundaki Türkmengaz konsorsiyumu yüzde 85 hisseye sahipken, GAIL Hindistan, ISGS Pakistan ve Afgan Gaz İşletmesi (AGE) yüzde 5'er hisseye sahip.

TAPI boru hattı 30 yıl boyunca günde 90 milyon metreküp (mmscmd) gaz taşıma kapasitesine sahip olacak ve yapılan planlamalara göre 2018 yılında faaliyete geçecek.

Nisan ayında, TAPI'yı oluşturan dört ülke, milyarlarca dolarlık TAPI boru hattı projesinin bir sonraki aşaması için 200 milyon $ yatırım yapmayı kabul ettiler.

The Asian Development Bank (ADB), 2013 yılı Kasım ayında TAPI doğal gaz boru hattı projesi için işlem danışmanı olarak atandı.

TAPI İÇİN ÖN YATIRIM ANLAŞMASI İMZALANDI

Önceki ve Sonraki Haberler