1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Solar Impulse dünya turunu tamamladı

Solar Impulse dünya turunu tamamladı

Enerji Günlüğü -  Solar Impulse sadece güneş enerjisi kullanarak gerçekleştirdiği dünya turunu tamamladı.Solar Impulse programı, yenilenebilir enerji...

Solar Impulse dünya turunu tamamladı

Enerji Günlüğü -  Solar Impulse sadece güneş enerjisi kullanarak gerçekleştirdiği dünya turunu tamamladı.

Solar Impulse programı, yenilenebilir enerji ve temiz teknolojilerin gücünü kanıtlayan güneş enerjisiyle dünya turu girişimini başarıyla tamamladı. Fosil yakıt kullanmadan, gece ve gündüz hiç durmadan uçabilen Solar Impulse 2 (Si2) hava aracı, dünya turuna başladığı Abu Dabi’ye 26Temmuz’da ulaştı. Toplamda 21 gün süren uçuşlar 17 seferde gerçekleştirildi ve 40 bin km’den fazla yol kat edildi.

Solar Impulse’ın mucitleri ve pilotları Bertrand Piccard ve André Borschberg çok kısa bir süre öncesine dek imkansız olarak nitelenen bir başarıya imza attılar. Piccard ve Borschberg bu süreçte elde ettikleri deneyim ve bilgi birikimini Uluslararası Temiz Teknolojiler Komitesi’ne (International Committee for Clean Technologies) aktaracaklarını, bu sayede Solar Impulse programı kapsamında yıllar içerisinde elde edilen bilginin temiz teknoloji ve yenilenebilir enerji alanındaki inovasyonlara rehberlik edeceğini duyurdular. Planlanan çalışmalar arasında güneş enerjisiyle çalışan pilotsuz hava aracı (drone) da bulunuyor.

HAVACILIK VE ENERJİ ALANINDA TARİHİ BİR İLK

Bu sıra dışı dünya turunun son uçuşunu gerçekleştiren Bertrand Piccard, Abu Dabi’ye inişinin ardından şunları dile getirdi: “Bu, sadece havacılık alanında değil, enerji alanında da tarihi bir ilk. Eminim ki 10 yıl içerisinde 50 kişilik güneş enerjisiyle şarj olan elektrikli uçakların kısa ve orta mesafede uçuşları gerçekleştirdiklerine şahitlik edeceğiz. Ama bu yeterli değil. Bugün Solar Impulse’ta kullandığımız temiz teknolojiler gündelik hayatımıza entegre edilebilir ve böylece çok karlı bir şekilde karbon emisyonunu yarı yarıya azaltabiliriz. Solar Impulse sadece bir başlangıçtı, şimdi bunu daha da ileriye taşıma vakti”.

CESARET İSTEYEN BİR MACERA

Solar Impulse’ın tarihi bir başarıya imza attığını dile getiren André Borschberg; “İnovasyon ürünü yeni bir hava aracı ile uçmak zorlu bir deneyim, böyle bir araçla dünya turu ise kesinlikle cesaret isteyen gerçek bir macera. Bu dünya turu kanıtladı ki artık temiz teknolojiler güvenilir ve kullanılabilir. %100 güneş enerjisiyle çalışan hava araçlarının yapılması henüz hızla uygulanabilir olmasa da enerji verimliliği gibi sağladıkları avantajlar dolayısıyla elektrikli hava araçları çok yakın zamanda yaygınlaşacak” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler