1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Yunan deniz tanrısı Poseidon Türk Akımı'yla canlanıyor

Yunan deniz tanrısı Poseidon Türk Akımı'yla canlanıyor

Enerji Günlüğü - Türk Akımı projesinin canlanmasının ardından İtalyan Edison ve Rus Gazprom şirketleri Antik Yunanın deniz tanrısı "Poseidon"un...

Yunan deniz tanrısı Poseidon Türk Akımı'yla canlanıyor

Enerji Günlüğü - Türk Akımı projesinin canlanmasının ardından İtalyan Edison ve Rus Gazprom şirketleri Antik Yunanın deniz tanrısı "Poseidon"un adı ile anılan ITGI Poseidon projesi için görüştü.

Karadeniz'in altına döşenecek boru hattıyla Yunanistan üzerinden İtalya'ya gaz sevkiyatı için yeni bir adım atıldı. Antik Yunanın deniz tanrısı "Poseidon"un adı ile anılan, ITGI (Interconnector Turkey - Greece - Italy) Poseidon" projesi, Türk Akımı projesinin yeniden canlanması ile yeniden gündeme geldi. İtalyan enerji şirketi Edison ve Rus kamu enerji şirketi Gazprom, Rus gazının Avrupa'ya bu rota ile gönderilmesi konusunda görüştü. 

Gazprom Başkanı Aleksey Miller ve Edison Başkanı Marc Benayoun 30 Ağustos Salı günü Milan'da bir araya gelerek yeniden canlanan Türk Akımı projesi ışığında Rus gazının ITGI yoluyla taşınmasını görüştüler. Ayrıca taraflar Edison'a gaz tedariği konusunu da ele aldılar. 

Hazar, Ortadoğu ve Rusya gaz kaynaklarının Avrupa'ya giden yolda birleşmesini sağlamayı amaçlıyor. Hat ile yılda 12 milyar metreküp gazın taşınması öngörülüyor. 

Bu yılın Şubat ayında Karadeniz'in altına döşenecek boru hattıyla Yunanistan üzerinden İtalya'ya gaz sevkiyatı için İtalyan Edison SpA ve Yunan DEPA SA şirketleri ile memorandum imzalamışlardı. Bu durum, özellikle Azeri gazını Avrupa'ya taşımak için uğraşan bu İtalyan-Yunan konsorsiyumuna Rusya'nın da dahil olma atağı olarak değerlendirilmişti. 

Projenin Türkiye-Yunanistan bağlantısı 2007'de tamamlanmış, denizaltı geçişini de öngören Yunanistan-İtalya bölümü askıda kalmıştı.

TÜRK AKIMI HIZLANIYOR, GAZ FİYATINDA ANLAŞMA YAKIN

Önceki ve Sonraki Haberler