1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Albayrak: 3. nükleer için saha çalışmaları sürüyor

Albayrak: 3. nükleer için saha çalışmaları sürüyor

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Akkuyu ve Sinop'un ardından yapılması planlanan üçüncü nükleer santral için saha...

Albayrak: 3. nükleer için saha çalışmaları sürüyor

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Akkuyu ve Sinop'un ardından yapılması planlanan üçüncü nükleer santral için saha çalışmalarının belli bir noktaya geldiğini söyledi.

Çin'in Hangzhou kentinde düzenlenen G20 Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, ilk iki nükleer santralin Akkuyu ve Sinop olacağını belirterek,  ABD-Çin Konsorsiyumu'nun talip olduğu üçüncüsü ile ilgili saha çalışmalarının bir noktaya geldiğini söyledi. 

Üçüncü nükleer santralin hangi bölgede kurulacağının henüz belli olmadığını ifade eden Albayrak, "Burada duygusal değil 17-18 kritere göre hareket ediyoruz. Bunların içinde depremsellik, su yollarına yakınlık, hava yollarının kesişimi, askeri bölge ve diğer kriterler var. Bunlara göre seçim yapılıyor. Haritalarda birkaç yer öne çıkıyor. Bunun için üst düzey istişare ile stratejik bir karar verilecek." dedi. 

ÇİN İLE ÜÇ ENERJİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

Çin ile enerji alanında üç mutabakat zaptı imzaladıklarını kaydeden Albayrak, bunların nükleer, yenilenebilir enerji ve kömür alanında olduğunu belirtti. Üçüncü nükleer santralin kurulumuna ABD-Çin Konsorsiyumu'nun talip olduğunu ve önümüzdeki günlerde konsorsiyum ile birlikte saha seçimi ve fizibilite ile ilgili açıklamarın yapılacağını da sözlerine ekledi. 

NÜKLEER DÜNYAYA HELAL, TÜRKİYE'YE Mİ HARAM?

Albayrak ayrıca, nükleer enerji ile ilgili olarak, "Nükleer, Türkiye'nin 1956'dan beri rüyası. Ama şimdiye kadar ekonomide, bürokraside, siyasette bir yere takılıyor ve hayata geçmiyor. Büyük bir direnç var. Türkiye kendini bu teknolojiden ayrı düşünmemeli. Türkiye'nin güvenli enerji kaynaklarını genişletmesi ve âli menfaatleri için bunu yapmak zorundayız. Farklı lobiler ve yapılar ne söylerse söylesin. Türkiye'nin enerji ihtiyacını istikrarlı sağlayabilmesi için nükleer enerjiye sahip olması şart. 60 yıldır tüm dünyaya helal olan bir teknoloji, 'Türkiye'ye haram' deniliyorsa, orada bir numara var demektir." dedi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Çin Ulusal Enerji İdaresi Başkanı Nur Bekri, iki kurum arasında yenilenebilir enerji alanında işbirliği anlaşmasına ve kömür alanında işbirliği anlaşmasına imza attı. Bakan Albayrak, ayrıca Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ve Çin Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi arasında nükleer güvenlik alanında işbirliği hakkında düzenlemeyi imzaladı.

Önceki ve Sonraki Haberler