1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Afyon’un gaz şebekesi bir yılda yüzde 25 büyüdü

Afyon’un gaz şebekesi bir yılda yüzde 25 büyüdü

Aksa Afyon Doğalgaz Şirket Müdürü Tuncay Gezer, ildeki şebeke uzunluğunun 2023’te yüzde 25’lik büyümeyle 2 bin 352 kilometreye ulaştığını, her 100 Afyonlu’dan 60’ının gaz tükettiğini söyledi.

Afyon’un gaz şebekesi bir yılda yüzde 25 büyüdü

Enerji Günlüğü - Doğal gazın en yaygın kullanıldığı illerden biri de Afyon. 2023’te abone sayısını yüzde 13 arttıran Aksa Afyon Doğalgaz, bir yıl içinde 6 bin kilometreyi aşan doğal gaz hattı da inşa etti. Bunun bir rekor olduğunu vurgulayan Aksa Afyon Doğalgaz Şirket Müdürü Tuncay Gezer, Enerji Günlüğü’nün sorularını cevapladı.

Şirketiniz görev bölgesi nereleri kapsıyor?

Aksa Afyon Doğalgaz’ın dağıtım hizmeti Afyonkarahisar sınırlarını kapsıyor. 2006 yılında kurulan Şirketimiz o dönem Afyon Merkez, Bolvadin, Çay ve Dinar ilçelerinden oluşan bir alana doğal gaz dağıtım hizmeti verirken, şu anda Merkez ile beraber 17 ilçenin tamamına doğal gaz ulaştırıyor.

Afyon, doğal gazın coğrafi olarak en yaygın kullanıldığı illerden biri değil mi?

Doğru çünkü ilimizde yer alan bütün ilçeler dağıtım lisans alanımıza eklendi. 15 ilçemizde gaz arzı sağladık. Kalan üç ilçemizde başlayan yatırımlarımız devam ediyor. Çalışmalarımızın tamamlanmasıyla 2024 yılında 18 ilçemizde gaz arzı sağlamış olacağız.

Geçtiğimiz yıl abone ve sayaç sayınız neydi?

2022 yıl sonu itibariyle160 bin abonemiz vardı. 2023 yılında bu sayı yüzde 13’lük artışla 180 bini geçti. Sayaç artışımız da oldu: 2022 yılında 125 bin 898 sayacımız vardı, 2023 yılında yüzde 17’lik bir artışla yaklaşık 147 bine yükseldi.

Bu sayılar Afyon nüfusu için ne ifade ediyor?

Bunu şöyle yorumlayabiliriz: Son nüfus sayımında tüm ilçeler dahil Afyon nüfusunun yaklaşık 750 bin kişiye ulaştığı belirlendi. Bizim 180 bin abonemiz var. Bu abone sayısı, aile/konut bazında nüfusun yaklaşık yüzde 60’ına tekabül ediyor.

Bölgenizde son beş yılda kaç metreküp doğalgaz tüketildi?

Aksa Afyon Doğalgaz’ın 5 yılık doğal gaz tüketimi 759 milyon metreküpü aştı. Bazı yıllarda kış mevsimi yumuşak geçebiliyor ki küresel ısınmadan kaynaklı olarak mevsimler daha da yumuşamaya başladı. Afyon da bu durumdan etkilenen bölgelerden biri. Yani mevsimsel koşullar, her bölgede olduğu gibi ilimizde de gaz tüketimini belirleyen en önemli etmenlerin başından geliyor.

Doğal gazı ulaştırdığınız ancak kullanmaya henüz başlamamış vatandaşlara yönelik ne gibi çalışmalarınız var?

İlimizde doğal gaza büyük bir rağbet var. Kömür fiyatları giderek yükseliyor. Doğal gaz ise giderek cazibesini artırıyor. Çünkü doğal gaz her açıdan vatandaşa katkı sağlıyor.

Nedir bu katkılar?tuncay-gezer-aksa-afyon-dogalgaz.jpeg

Özellikle ısınma ihtiyacını diğer yakıtlara göre daha zahmetsiz ve ekonomik bir şekilde karşılamak doğal gazla mümkün. Bunun yanında yemek pişirmede ve sıcak su ihtiyacını karşılamada da doğalgaz daha bütçe dostu bir enerji kaynağı. Doğal gaz kullanımında odun ve kömürün aksine baca temizleme veya taşıma derdi yok. Güvenlik açısından çok daha üst seviyede; teknolojiye uygun bir şekilde kurulum sağlandığı için can ve mal güvenliği korunmuş oluyor.

Nasıl ikna ediyorsunuz vatandaşı?

Yaptığımız iletişim çalışmaları ve bilgilendirmelerde doğal gazın konforlu ve çevreci yapısının yanında kullanım kolaylığını, ailelerin bütçesine katkı sağladığını anlatıyoruz. Doğal gazın avantajını gören vatandaş abone olmak istiyor. Biz de hızlı hareket ederek vatandaşlarımıza yardımcı oluyoruz. Ki hizmete hızlı ulaşabilmek de talebi olumlu yönde etkiliyor.

Doğal gaz tesisatı bulunmayanlar?

Vatandaşlar doğal gaz abonesi olmadan önce tesisat yapımında evlerinin çok fazla kırılıp döküleceğini düşünüyordu. Ama tesisat kurulumu yarım gün bile sürmüyor, fazla tadilat gerektirmiyor. Ayrıca doğal gaz, kullanım öncesi yapılan harcamaları çok kısa sürede amorti ederek ev ekonomisine katkıyı arttırıyor. Doğal gazın bu artılarını bilen vatandaşlarımız yerleşim yerlerine çok hızlı bir şekilde doğal gaz gelmesini istiyor, bize, ‘Biz de çocuklarımızın rahat etmesini istiyoruz’ diyorlar.

Evine gaz bağlatmak isteyenlere sunduğunuz kolaylıklar var mı?

Doğal gaz başlı başına avantajlı bir yakıt. Biz de üzerimize düşeni yapıyor, vatandaşlarımıza cazip fırsatlar sunuyoruz. İl genelindeki 11 şubemizde tüm vatandaşlarımıza güvenli ve hızlı hizmet veriyoruz. Bu arada doğal gaz kullanılan bölgelerde hava kalitesi her geçen gün daha da yükseliyor.

Günümüzün anahtar kelimesi sürdürülebilirlik, bu konuda neler yapıyorsunuz?

Sürdürülebilirlik tüm dünyanın ana gündem maddelerinden biri. Yaptığımız iş dolayısıyla konuya duyarsız kalmıyoruz. Karbon salımının düşürülmesine katkıda bulunmak çok önemli. Kömür yerine doğal gaz kullanılmasıyla Afyon genelinde geçtiğimiz yıl 378 bin 312 ton daha az karbon salındı. Kömür yerine doğal gazı tercih eden hemşehrilerimize kalpten teşekkür ediyorum.

Bir jeotermal şehri olduğu halde Afyon’da doğal gaz neden bu kadar talep görüyor?

Evet, Afyon jeotermal kaynak zengini bir bölge. Termal enerji aynı zamanda yerli bir kaynak. Ancak jeotermal kaynaklar sadece belirli bölgelerde bulunuyor. Afyon, coğrafi açıdan geniş bir il, nüfusu giderek artıyor ve büyükşehir olma yolunda ilerliyor. Artan enerji ihtiyacının karşılanmasında doğal gazın önemi her geçen gün artıyor. Bu da talep artışını beraberinde getiriyor.

Afyon’da geçen yıl gerçekleştirdiğiniz çalışmalarla ilgili neler anlatırsınız?

Faaliyetlerimizin ilk yıllarında Afyon Merkez, Bolvadin, Çay ve Dinar ilçelerimize gaz arzı sağlamıştık. 2017 yılında İscehisar, Şuhut, Sandıklı ve Emirdağ ilçeleri ile Erkmen beldesini de gaza kavuşturduk. 2020 yılından sonra Çobanlar ve Evciler ilçeleri ile Susuz beldesi de ağımıza katıldı. İzleyen yıllarda Başmakçı ve Dazkırı ilçeleri ile Afyon merkeze bağlı Salar beldesindeki vatandaşlarımızı doğal gaz konforu ve ekonomisi ile tanıştırdık. Geçen yıl da birçok yeni noktada altyapı faaliyeti yürüttük. İhsaniye, Sultandağı ve Sinanpaşa ilçeleri ile İhsaniye ilçesine bağlı Yaylabağı beldesine gaz arzı sağladık. Bayat, Hocalar ve Kızılören ilçelerindeki altyapı çalışmalarımız sürüyor. :Yani il genelinde, sokak sokak, cadde cadde, mahalle mahalle, belde belde, tüm yerleşim birimlerine doğal gaz konforu ulaştırmaya çalışıyoruz.

Şebeke uzunluğunuz nedir?

Afyon çapındaki boru hattı uzunluğumuz 2023 yılında yüzde 25’lik büyümeyle 2 bin 352 kilometreye ulaştı. Bu vesileyle çatı şirketimiz Aksa Doğalgaz’ın Cumhuriyetin 100’üncü yılında çok önemli bir başarıya imza attığını vurgulamak istiyorum. Aksa Doğalgaz bir yıl içinde 6 bin kilometreyi aşan doğal gaz hattı inşa etti. Bu sayı, sadece ülkemizde değil, tüm dünyada bir rekor. Bu başarıda belli bir payımız bulunduğunu bilmenin gururunu yaşıyoruz. 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler