1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Yeniköy-Kemerköy kömür santralleri yenilenip büyüyecek

Yeniköy-Kemerköy kömür santralleri yenilenip büyüyecek

Enerji Günlüğü - IC İÇTAŞ Enerji, Yeniköy – Kemerköy Termik Santrallerinin rehabilitasyonu için 240 milyon Euro’luk, santrallere ilave kapasite yatırımı...

Yeniköy-Kemerköy kömür santralleri yenilenip büyüyecek

Enerji Günlüğü - IC İÇTAŞ Enerji, Yeniköy – Kemerköy Termik Santrallerinin rehabilitasyonu için 240 milyon Euro’luk, santrallere ilave kapasite yatırımı olarak da 500 milyon dolar yatırım yapacak.

Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş. (TREDAŞ) Genel Müdürlüğünde gazetecilerle biraraya gelen IC İÇTAŞ Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, Yeniköy-Kemerköy kömür santrallerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Çeçen, Yeniköy – Kemerköy Termik Santrallerinin rehabilitasyonu için 240 milyon Euro’luk bir yatırıma yakında başlayacaklarını, ayrıca santrallere ilave kapasite yatırımı olarak da 500 milyon dolar yatırım yapacaklarını açıkladı.

Enerji grubu olarak önümüzdeki beş yılda 2.5 miyar dolar yatırım planları olduğunu ve bunun 500 milyon dolarının kömür santralleri ilave kapasite yatırımı olacağını kaydeden Çeçen, rehabilitasyon ve ek ünite ile kömür santrallerinin kapasitesinin 1500 MW'a çıkacağını ifade etti. 

HİÇ UMMADIĞIMIZ ANDA KÖMÜRDE BİR AMPUL YANDI

Yeni kömür sahalarının yatırıma açılmaya başlanmasının ve hükümetin yerli kömüre verdiği desteğin son derece olumlu bir gelişme olduğunu kaydeden Çeçen, "Son dönemde yerli kaynakların desteklenmesiyle hiç ummadığımız anda bir ampül yandı. şu anda cari açığı azaltma yol haritasında ciddi anlamda faydalı bir şekilde ilerliyoruz. Yeniköy – Kemerköy Termik Santrallerinde 5.5 milyar kwh üretim gerçekleştirilirken özelleştirmeden sonra yüzde 22 artış sağlanarak 7 milyar kwh'e çıktı. Bu da ciddi bir fayda." dedi.

CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK ENERJİ YATIRIMLARINDAN BİRİ

Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerini ve bu santralleri besleyen açık işletme kömür sahalarını 2014 yılı sonu itibarıyla 2,67 milyar dolarlık bir bedel ile Limak ile birlikte devraldıklarını hatırlatan Serhat Çeçen, “Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük enerji yatırımlarından birini tamamlamış olduk” diye konuştu. 

Çeçen, istihdamda sadece sayıyı değil kaliteyi de arttırmaya çalıştıklarını ve bunun parasal değeri olmasa da insani bir değeri olduğunu belirterek şunları söyledi:

"“Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerinin toplam kurulu gücü 1.050 MW; bu da ülkemizin yerli kömüre dayalı kurulu gücünün yüzde 10.6’sına, toplam kurulu gücünün de yüzde 1.3’üne tekabül ediyor. Bu oranların, yüksek olmalarına rağmen, Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerinin ülkemiz açısından önemini anlatmak için yetersiz kaldıklarına inanıyorum. Dolayısıyla, üretim rakamları üzerinden bir değerlendirme yapmak daha anlamlı olacaktır. 

Santralleri 2014 yılı sonu itibarıyla devraldık; özelleştirme sonrası ilk işletme dönemi olan 2015 yılını 7 milyar kWh’nın üzerinde bir üretim ile kapattık. Bu da özelleştirme öncesi 4 yıllık ortalamaya göre yaklaşık yüzde 26’lık bir artış anlamına geliyor. 2016 yılında santrallerin performansını daha da yukarıya taşıyarak, ülkemizin toplam elektrik üretimin yüzde 2.7’sini karşıladık. Bir başka ifadeyle, Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerinin toplam üretimdeki payları, toplam kurulu güçteki paylarının iki katının üzerine çıkıyor. Santrallerdeki major rehabilitasyon yatırımları ile emreamadelik oranlarının ve buna bağlı olarak üretim rakamlarının daha da yukarı çıkacağını söyleyebilirim.

Bunlara ilaveten çevre ile uyum ve işçi sağlığı ve iş güvenliği anlamında önemli adımlar attık.”

Sabiha KÖTEK / Tekirdağ

Önceki ve Sonraki Haberler