1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. TREDAŞ 600 milyon lira yatırım planlıyor

TREDAŞ 600 milyon lira yatırım planlıyor

Enerji Günlüğü - TREDAŞ, önümüzdeki beş yılda elektrik dağıtımına 600 milyon lira yatırım yapmayı planlıyor. Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş....

TREDAŞ 600 milyon lira yatırım planlıyor

Enerji Günlüğü - TREDAŞ, önümüzdeki beş yılda elektrik dağıtımına 600 milyon lira yatırım yapmayı planlıyor. 

Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş. (TREDAŞ) Genel Müdürlüğünde ulusal gazetelerle biraraya gelen IC İÇTAŞ Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, yatırımlarını sadece elektriğe değil, altyapı ve teknolojiye de yaptıklarını belirterek, "Geçmiş beş senede 600 milyon TL yatırım yaptık, önümüzdeki beş yılda da bu kadar daha yatırım yapmayı planlıyoruz." dedi.

Son 15 yılda IC Holding olarak, yaklaşık 12 milyar avroluk yatırım yaptıklarını belirten Çeçen, 5 yılda enerjide toplam 2,5 milyar dolarlık bir yatırım projeksiyonları olduğunu kaydetti. Bu yatırımın 500 milyon dolarının elektrik dağıtım tarafında 2 milyar dolarının da yerli kaynaklı elektrik tesisleri ve yenilenebilir enerji üzerine olacağını ifade etti.

BÖLGE SANAYİ AĞIRLIKLI, BU DA EK SORUMLULUK YÜKLÜYOR

Çeçen, “TREDAŞ olarak 2012 yılı Ocak ayı itibariyle faaliyetimize başladık. Edirne Kırklareli, Tekirdağ illerini kapsayan bölgemizde 2 milyondan fazla kişiye, 20 bin kilometrekare alanda 300 bin direk, 20 bin kilometre hat, 10 bini aşkın trafo ile hizmet sağlıyoruz. Teknoloji altyapısını kullanarak, verimli, kaliteli ve doğru bir şekilde yönetilmesi için yoğun şekilde çalışıyoruz. Doğrudan ve dolaylı olarak 2.000 kişiye istihdam sağlıyoruz.  

Trakya, müşteri bazında en çok elektrik tüketiminin yapıldığı bölgedir. Büyük sanayi kuruluşları olması nedeniyle enerji tüketimi yüksek çıkmaktadır. Bu da bize ayrı bir sorumluluk yüklüyor. Türkiye ekonomisinin can damarlarından olan Trakya bölgesindeki sanayi kuruluşlarına kesintisiz enerji vermek için yatırımlarımızı artırıyoruz. Buradaki ana amacımız vatandaşların memnuniyeti ve iyi hizmet alabilmeleri." dedi.

TREDAŞ OPERASYON MERKEZİ TÜRKİYE’DE BİR İLK

Kesintisiz elektrik hizmeti sunabilmek ve arızalara anında müdahale edebilmek için 2016 yılında Operasyon Merkezi’ni faaliyete aldıklarını kaydeden Çeçen, merkezde 7 gün 24 saat ve 3 vardiyalı olmak üzere 22 operatör ve 4 mühendis görev aldığını ifade etti. 

Çeçen, " Gerçek zamanlı izleme, arızaya anında müdahale, saha ekip yönetimi, uzaktan kontrol fonksiyonlarını kullanarak müşteri memnuniyeti doğrultusunda enerji kesinti sürelerinin minimize edilmesi amacıyla çalışılıyor.

Bu anlamda çok olumlu geri dönüşler almaya başladık. Bu çalışmaların sonuçlarını önümüzdeki dönemde daha net göreceğiz. Bu sistem zaman içerisinde kamu kurumları (EPDK) ile de entegre hale gelerek, vatandaş memnuniyetinin daha yakından takibi de sağlanacaktır.” dedi.

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI ARTIYOR

Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynakları açısından oldukça zengin bir coğrafyada yer aldığını ve bu potansiyelin daha etkin olarak kullanılması için son yıllarda önemli bir mesafe katedildiğini belirten Serhat Çeçen, artan kurulu gücün yanı sıra artan kaynak çeşitliliğinden de bahsetmenin mümkün hale geldiğini kaydetti. Bundan 10 yıl önce, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kurulu gücü toplam 13 bin MW, HES’ler harici ise sadece 123 MW seviyesinde iken; bugün itibarıyla toplam 35 bin MW, HES’ler harici de 8 bin MW seviyesine ulaşıldığını ifade eden Çeçen, şunları söyledi: 

“Bu olumlu gelişmelere rağmen, ülkemizin yenilenebilir enerji potansiyelinin tam anlamıyla kullanılması ve 2023 yılı hedeflerine ulaşılması için halen atılması gereken adımlar var. Bunun için de  “doğru yatırım modeli” ile ilerlemek gerekiyor. Bundan kastım çevreyle uyumlu ve finanse edilebilir bir model. YEKA’nın bu açıdan iyi bir örnek olabileceğini düşünüyorum. Yabancı yatırımcılara erişimi mümkün kılan ve finanse edilebilir bir yapı tasarlanırsa, büyük ölçekli yenilenebilir enerji projeleri bu model ile hayata geçirilebilir. IC İÇTAŞ Enerji olarak, güneş ve rüzgar YEKA’larını ile gelişmeleri yakından takip ediyoruz.”

Sabiha KÖTEK / Tekirdağ

Önceki ve Sonraki Haberler