1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Gazprom ve AB rekabette uzlaştı

Gazprom ve AB rekabette uzlaştı

Enerji Günlüğü - Rus kamu enerji şirketi Gazprom, Avrupa Birliği rekabet kurallarına uyma ve uzun vadeli sözleşmelerin şartları ve fiyatlarda değişiklik...

Gazprom ve AB rekabette uzlaştı

Enerji Günlüğü - Rus kamu enerji şirketi Gazprom, Avrupa Birliği rekabet kurallarına uyma ve uzun vadeli sözleşmelerin şartları ve fiyatlarda değişiklik yapma konusunda AB ile uzlaştı.

Avrupa Komisyonu'nun rekabetten sorumlu üyesi Margrethe Vestager, Moskova ve Brüksel'in eski Sovyet Cumhuriyetleri ile ilgili doğal gaz sevkiyat politikasında esaslı değişiklikler içeren anlaşma konusunda anlaştıklarını açıkladı. 

BULGARİSTAN'A GAZ TRANSFER YASAĞI KALKTI

AB ve Gazprom arasındaki rekabet anlaşması çerçevesinde Gazprom, Rus gazını Bulgargaz'ın Bulgaristan sınırları dışına transfer etme yasağını kaldırdı. Böylece Bulgaristan Yunanistan ile bağlantısını gerçekleştirebilecek ve Avrupa gaz piyasasında oyuncu olabilecek.

Gazprom ayrıca, bu ülkelerde toptancılar ve bazı endüstriyel müşterinin tedarik sözleşmelerindeki fiyatları aşağı çekecek.

Gazprom Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Litvanya, Letonta, Polonya, Macaristan ve Slovakya'ya kullanılmamış gaz miktarının yeniden ihraç edilmesine olanak tanıyor. Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan raporda Gazprom'um Bulgaristan gaz piyasasında kısıtlama dayattığı ve Rus gazını Bulgargaz'ın Bulgaristan sınırları dışına transfer hakkını aldığı belirtiliyordu.

Brüksel 2012'den beri AB rekabet kanunlarını ihlal ettiği gerekçesiyle Gazprom'un politikasını eleştiriyordu.

GAZPROM, AB İLE REKABET KONUSUNDA UZLAŞIYOR

Önceki ve Sonraki Haberler