1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Yozgat’ta 3 bin 500 ev çöp elektriği ile aydınlanacak

Yozgat’ta 3 bin 500 ev çöp elektriği ile aydınlanacak

Enerji Günlüğü - ITC-KA Enerji, Yozgat’ta Belediye’ye ait Katı Atık Bertaraf Tesislerindeki çöpleri elektriğe dönüştürecek. Tesisten üretilen elektrikle...

Yozgat’ta 3 bin 500 ev çöp elektriği ile aydınlanacak

Enerji Günlüğü - ITC-KA Enerji, Yozgat’ta Belediye’ye ait Katı Atık Bertaraf Tesislerindeki çöpleri elektriğe dönüştürecek. Tesisten üretilen elektrikle 3 bin 500 konutun elektrik ihtiyacının karşılaması planlanıyor.

ITC-KA Enerji Üretim Sanayi ve Tic. A.Ş., Yozgat Merkez'e bağlı Salmanfakılı köyü Beşiktepe mevkiine 9 yıl önce kurulan Yozgat İli Katı Atık Bertaraf Tesislerinde, çöplerin ön ayrıştırma ünitesinden geçirilerek organik atıkların Fermantasyon Tesisinde çürütülmesi sonucu elde edilen biyogazdan ve mevcut düzenli depolama alanında oluşan metan gazından enerji üretmeyi planlıyor.

Mevcut Katı Atık Düzenli Depolama Alanından toplanacak metan gazı ve Anaerobik Fermantasyon Tesisinden elde edilecek biyogazın kullanılacağı Elektrik Enerjisi Üretim Tesisinin toplam kapasitesi 2,8 MW olacak. Elde edilecek elektrik enerjisinin tamamı satılarak ekonomik kazanç elde edilecek.

Yaklaşık 21 milyon liralık yatırım kapsamında çöpler tesise boşaltıldıktan sonra ilk olarak Atık Ayrıştırma Ünitesinden geçirilecek, bu ünitede organik olan ve olmayan çöpler ayrıştırılacak. Organik olmayan ambalaj atıkları lisanslı geri dönüşüm merkezlerine teslim edilecek, yemek atıkları gibi organik atıklar da Fermantasyon Ünitesinde çürütülerek elde edilecek olan biyogaz, gaz balonuna, ardından da gazla çalıştırılan elektrik motorlarına gönderilerek elektrik üretimi gerçekleştirilecek. Üretilen elektriğin 3 bin 500 konutun elektrik ihtiyacını karşılaması bekleniyor.

 

Bunun yanı sıra elektrik motorlarının çalışma sonrası açığa çıkan ısısıyla da sera kurularak organik sebze ve çiçek üretimi yapılacak.

Önceki ve Sonraki Haberler