1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Türkiye ve Çin, enerji işbirliğini somut adımlarla geliştirecek

Türkiye ve Çin, enerji işbirliğini somut adımlarla geliştirecek

Çin ve Türkiye arasında “Enerji Dönüşümü Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı” imzalandı. Bu kapsamda başta nükleer enerji ve yenilenebilir enerji olmak üzere ortak çalışmalar daha ileri bir noktaya taşınacak.

Türkiye ve Çin, enerji işbirliğini somut adımlarla geliştirecek

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Pekin ziyareti kapsamında Çin Halk Cumhuriyeti Ulusal Enerji İdaresi Başkanı Zhang Jianhua ile bir araya geldi.

Görüşmede başta nükleer enerji ve yenilenebilir enerji olmak üzere ortak çalışmaları daha ileri bir noktaya taşıyacak ve yeni iş birliklerine temel teşkil edecek fırsatları konuştuklarını kaydeden Bayraktar, “İmzaladığımız “Enerji Dönüşümü Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı” ile somut projeleri en kısa sürede hayata geçirmeyi hedefliyoruz” dedi.

MADENCİLİKTE İŞ BİRİLİĞİ

Çin Halk Cumhuriyeti Doğal Kaynaklar Bakanı Wang Guanghua ile de görüştüklerini ifade eden Bayraktar, “Ülkemiz ve Çin Halk Cumhuriyeti arasında başta kritik mineraller ve nadir toprak elementleri olmak üzere doğal kaynaklar ve madencilik alanlarında mevcut ve potansiyel iş birliğimizi, ülkelerimizde ve üçüncü ülkelerde geliştirme yönünde mutabık kaldık” ifadelerini kullandı.

SPIC İLE NÜKLEER VE YENİLENEBİLİR ENERJİ GÖRÜŞÜLDÜ

Pekin ziyaretinin ilk toplantısını Çin’in en büyük enerji firmalarından ve halihazırda Türkiye’de önemli ölçüde yatırımları olan SPIC ile gerçekleştirdiklerini belirten Bayraktar, “ Ülkemizin 2053 net sıfır hedefi doğrultusunda süregelen nükleer ve yenilenebilir enerji alanlarında projelerimizi görüşerek yol haritasını belirledik. Ülkemizde de yatırımları bulunan TCC Şirketi Başkanı ve heyetini Büyükelçiliğimizde kabul ederek başta kritik mineraller olmak üzere ülkemizdeki yeni yatırım fırsatlarını görüştük” dedi.

Bayraktar, Çin’in önde gelen nükleer şirketlerinden CNOS yetkilileriyle de Türkiye’de inşa edilebilecek hem konvansiyonel hem de küçük modüler reaktörlere ilişkin değerlendirmelerde bulunduklarını sözlerine ekledi.

POTANSİYEL PROJELER

Bakan Bayraktar, Türkiye’de hem özel hem de Eti Maden ve BOTAŞ gibi kamu kurumlarıyla önemli projeler gerçekleştiren CMEC Şirketi Başkanı Wang Bo ve heyetiyle yaptığı görüşmede; mevcut yatırımlara ilave olabilecek potansiyel projeleri masaya yatırdı. Çin’in önemli gruplarından ENERGY CHINA ve POWERCHINA yetkilileriyle de Türkiye’deki büyük ölçek yenilenebilir, yeşil hidrojen ve madencilik alanlarında yatırım imkanlarını ele aldı.

Önceki ve Sonraki Haberler