1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Nallıhan’ın gübresi çöpü elektrik olacak

Nallıhan’ın gübresi çöpü elektrik olacak

Enerji Günlüğü - Ankara’da Nallıhan ilçesinin belediye çöpleri ile çevredeki çiftliklerin hayvansal atıkları bir araya getirilerek elektrik üretiminde...

Nallıhan’ın gübresi çöpü elektrik olacak

Enerji Günlüğü - Ankara’da Nallıhan ilçesinin belediye çöpleri ile çevredeki çiftliklerin hayvansal atıkları bir araya getirilerek elektrik üretiminde kullanılacak.  

Ankara çevresindeki biyokütleye dayalı enerji üretim ve atık bertaraf tesislerine bir yenisi daha ekleniyor. GMG Hayvancılık Tarım Enerji Limited, Ankara’nın Nallıhan ilçesinde toplam 7 bin 260 metrekarelik tapulu arazisi üzerinde biyogaz tesisi kuracak. 

Uzunöz Mahallesi’nde yer alacak biyogaz tesisinin girdisini, Nallıhan Belediyesi’nin çöpleri ile çevredeki yedi adet çiftliğin hayvansal atıkları oluşturacak. Tesiste işlenecek günlük hayvansal atık miktarı 96 ton, belediye atığı miktarı ise 29 ton olarak öngörülüyor. 

Belediye atıkları (kaynağında ayrıştırılmış çöp) ile hayvansal atıklar bir araya getirilip, homojen bir karışım oluşturulacak. Bu karışımdan elde edilecek biyogaz, gerekli diğer işlemlerden geçtikten sonra yaklaşık 1 MW gücündeki kojenerasyon ünitesine aktarılacak. Söz konusu biyogaz buradaki yüzde 41-42 verimlilikle çalışan içten yanmalı motorlar ile elektrik ve ısı enerjisine dönüştürülecek. 

FAZLA ISI DA SATILABİLECEK

İhtiyaç fazlası elektrik şebekeye verilecek. Isı enerjisinin ise bir kısmı tesis içerisindeki fermentörlerin ısıtılmasında ve hijyenizasyon ünitesinde kullanılacak. Kalan fazla ısı ise ihtiyaç halinde çevre bölgelere verilebilecek. Kojenerasyon ünitesinin çalışmaması durumunda (arıza ve bakım), biyogaz emniyet amaçlı kurulacak gaz yakma bacasında yakılacak. 

TESİSİN KATI ATIKLARI TARLAYA

Elektrik ve ısı enerjisi elde edilirken ortaya çıkan günlük 25 tona yakın katı fermente ürün de doğrudan gübre dağıtıcı araçlara yüklenerek çevredeki tarım arazilerine serilerek faydalı kullanımı sağlanacak.

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler