1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. NKP: Nükleer santral projeleri durdurulsun

NKP: Nükleer santral projeleri durdurulsun

Nükleer Karşıtı Platform (NKP), Mersin Akkuyu’da, Sinop İnceburun’da ve Kırklareli İğneada’da faaliyete geçirilmeye çalışılan nükleer santral projelerinin güvenli olmadığını belirterek durdurulmasını istedi.

NKP: Nükleer santral projeleri durdurulsun

Enerji Günlüğü - Nükleer Karşıtı Platform (NKP) Bileşenleri, Fukuşima Nükleer Santral kazasının 13. yıldönümü dolayısıyla bir basın açıklaması yaptı. Ülkemizin adım adım nükleer maceraya sürüklendiğine dikkat çekilen açıklamada, “Mersin Akkuyu’da, Sinop İnceburun’da ve Kırklareli İğneada’da faaliyete geçirilmeye çalışılan nükleer santralların Çernobil ve Fukuşima gibi olmayacağının hiçbir garantisi yoktur” denildi. Nükleer santral projelerinin durdurulması istendi.

Yapılan açıklamada Çernobil ve Fukuşima nükleer santral kazaları sonrası kimi ülkelerin nükleer santralları terk ettiği belirtilerek, “Dünya Nükleer Endüstrisi Durum Raporu Aralık 2023 verileri; 1996 yılında dünya elektrik üretiminin yüzde 17,6’sını karşılayan nükleer santralların payı 2022’de yüzde 9,2’ye gerilediğini ortaya koymuştur. Ancak; Jeopolitik gerilimlerin artması, Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte yaşanan enerji krizi, enerji güvenliğini önceleyen politikalarla çevreci yaklaşımlardan yeniden uzaklaşan kimi ülkeleri nükleer santrallara yöneltmiştir. Nükleer endüstri pazarlayan güçlerin etkisinde kalan AKP iktidarı ise ülkemizi adım adım nükleer maceraya sürüklemektedir” denildi.

BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARINA ÇAĞRI

Nükleer santrallerin barındırdığı ciddi risklerin unutulmaması, enerji ve iklim sorununu çözecek; en temiz, en güvenilir araçmış gibi bir yanılgıya düşülmemesi gerektiği vurgulanan açıklamada ayrıca, 31 Mart seçimlerine sayılı günler kala nükleer santraller ve nükleer silahlara karşı, tüm belediye başkan adaylarına ve meclis üyelerine nükleere karşı mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı.

Önceki ve Sonraki Haberler