1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. Çanakkale Ayvacık’a 11 MW’lik JES kuruluyor

Çanakkale Ayvacık’a 11 MW’lik JES kuruluyor

Enerji Günlüğü - Yerka Elektrik, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde 11 megavat (MWe) kurulu güçte bir jeotermal enerji santrali kuracak. Yerka Elektrik...

Çanakkale Ayvacık’a 11 MW’lik JES kuruluyor

Enerji Günlüğü - Yerka Elektrik, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde 11 megavat (MWe) kurulu güçte bir jeotermal enerji santrali kuracak. 

Yerka Elektrik Üretim AŞ, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde jeotermal elektrik santrali kurmayı planlıyor. Şirket bu amaçla dört adet jeotermal kaynak üretim kuyusu, bir adet gözlem kuyusu ve üç adet reenjeksiyon kuyusu olmak üzere toplam sekiz adet kuyu açacak. Üretim kuyularından alınan jeotermal akışkandan elektrik üretilmesi amacıyla 972.33 hektarlık ruhsat sahasının 25 hektarlık kısmına 11 MW’lık bir jeotermal enerji santrali kurulacak. 

JES kurulacak alan, 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planına göre Tarım Alanı vasfına sahip. Faaliyet sahasının 2 kilometrelik etki alanı içerisinde milli parklar, tabiat parkları, tabiat koruma parkları, özel çevre koruma alanları ve sit alanları bulunmuyor. 

Tesiste çalışanların içme ve kullanma suyu ihtiyacı için, sahaya damacanalarla su getirilecek. Proje kapsamında ortaya çıkacak atıklar, sıvı atık, katı atık, ambalaj atığı, tehlikesiz atık, tehlikeli atık, tıbbi atık, atık piller olarak sıralanıyor. 

Kapalı çevrim çalışacak sistemde kullanılacak jeotermal akışkan ve çalışma akışkanı ayrı iletim hatlarından geçirilecek ve hiçbir şekilde birbirine karıştırılmayacak. Kuyuların derinliği 2500 metre, kuyu basınçları 2-4 bar, taban sıcaklığı ise 135-150 derece. 

Mehmet KARA 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler