1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik fiyatları yüzde 6.86-12.71 zamlandı

Elektrik fiyatları yüzde 6.86-12.71 zamlandı

Enerji Günlüğü - Meskenlere uygulanan elektrik fiyat tarifelerinde yeni yılın ilk üç ayı için enerji bedeli yüzde 6.86, dağıtım bedeli kalemi yüzde...

Elektrik fiyatları yüzde 6.86-12.71 zamlandı

Enerji Günlüğü - Meskenlere uygulanan elektrik fiyat tarifelerinde yeni yılın ilk üç ayı için enerji bedeli yüzde 6.86, dağıtım bedeli kalemi yüzde 12.71 arttırıldı. Ortalama zam yüzde 9’a yakın. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), serbest olmayan tüketicilere (yıllık tüketimi 2000 kWh’ın altındaki aboneler) uygulanan elektrik fiyat tarifelerini güncelledi. 

ENERJİ BEDELİNE YÜZDE 6.86 ZAM

Tarifenin içinde yer alan ve çıplak enerji bedeli ile perakende hizmet bedelini içeren perakende enerji bedeli yüzde 6.86’lık artışla, kilovatsaat başına 0.2161 kuruş seviyesinden 0.230927 kuruş seviyesine yükseltildi. 

TRT, EPDK, BELEDİYE PAYI DA ARTTI

Görevli tedarik şirketlerinden hizmet alan hane halkı tüketicilerinin faturalarına yüzde olarak yansıyan Enerji Fonu (EPDK payı), TRT payı ve belediye tüketim vergisi oranları sırasıyla yüzde 1, 2 ve 5 olmak üzere aynı kaldı. Ancak enerji bedeline yapılan zam bu kalemlere de yansıyacağı için faturalardaki TRT, Enerji Fonu ve Belediye payı kalemleri de mutlak rakam olarak otomatikman artmış olacak.  

EN YÜKSEK ARTIŞ DAĞITIM BEDELİNE

Yeni elektrik fiyat tarifeleri alt kalemleri arasında en yüksek artış yüzde 12.71 ile dağıtım bedeli kalemine yapıldı. Söz konusu kalem, geçmişte faturalarda şeffaf şekilde ayrı ayrı gösterilen iletim bedeli, dağıtım bedeli, kayıp ve kaçak bedeli ile sayaç okuma bedeli gibi çok sayıda kalemi kapsıyor. Bu yüzden milyonlarca mesken abonesinin, 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren elektrik faturalarında yüzde 9’a yakın bir artışla karşılaşacağı hesaplanıyor. 

Mehmet KARA

Aktif enerji bedeli 18.008 kuruş/kWh 

TEİAŞ’a 18.3 milyar liralık gelir tavanı

 

Önceki ve Sonraki Haberler