1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Antalya’da 7429 çiftçiye bedava güneş elektriği!

Antalya’da 7429 çiftçiye bedava güneş elektriği!

Enerji Günlüğü - Antalya Büyükşehir Belediyesi, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı desteğiyle kuracağı güneş santralinde üretilecek elektriği, sulama...

Antalya’da 7429 çiftçiye bedava güneş elektriği!

Enerji Günlüğü - Antalya Büyükşehir Belediyesi, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı desteğiyle kuracağı güneş santralinde üretilecek elektriği, sulama birliği üyelerinin kullanımına sunacak. 

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) arasında yapılan anlaşma kapsamında il genelinde 2,82 MW büyüklüğünde Fotovoltaik Güneş Enerjisi Santrali kurulacak. Bu sistemden üretilen elektrik ve önceden hayata geçirilip halen elektrik üreten 2 MW büyüklüğündeki Fotovoltaik Güneş Enerjisi Santrali ile beraber Antalya sınırları içindeki 39 sulama kooperatifinin üyelerince kullanılan 5 milyon kWh’lık elektriği karşılayacak. 

YÜZDE 75’İ BAKA’DAN 12.5 MİLYON TL’LİK YATIRIM

Tarımsal Sulama Amaçlı Fotovoltaik Güneş Enerjisi Santrali Kurulumu Projesi için yaklaşık 12.5 milyon lira harcanacak. Yatırım bedelinin yüzde 75’i güdümlü proje kapsamında Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) tarafından karşılanacak. Proje kapsamında üretilmesi beklenen yıllık 6 milyon 760 bin kWh elektrik, 39 sulama kooperatifi kanalıyla 7 bin 429 çiftçi ailesine tarımsal sulama faaliyetlerinde elektrik desteği olarak aktarılmış olacak. 

TÜREL: ÇİFTÇİLERE GÜZEL BİR DESTEK

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, projeyle ilgili toplantıda yaptığı konuşmada Antalya’nın sadece turizm şehri olmadığını, aynı zamanda bir tarım şehri olduğunu vurguladı. Bu nedenle tarıma destek verilmesinin, Belediyelerin hedef ve görevleri arasında bulunduğunu ifade etti. Türel, “Tarım sektörü insanlık için hayati öneme sahip, ülkemiz için de stratejik önemi bulunan bir sektör. Antalya tarım sektörü, 6.5 milyon ton üretim yapıyor ve 500 milyon dolar civarında ihracat kapasitesine sahip. Tarım sektörü aynı zamanda kırsal alanın ve köylerin yaşaması ve istihdam açısından özellikle önemlidir. Bugün imzamızı atacağımız protokol ile Antalyalı tarım üreticisine, çiftçimize güzel bir destek sağlamış olacağız” dedi. 

ÖRNEK PROJE OLMASI HEDEFLENİYOR

Tarımsal üretimde en büyük harcama kalemlerinden birinin elektrik giderleri olduğuna işaret eden Başkan Türel, “Bunun için BAKA ile Tarımsal Sulama Amaçlı Fotovoltaik Güneş Enerjisi Santrali Kurulumu Projesi ile Türkiye’de bir ilki ve örnek projeyi hayata geçirmekteyiz. Ve inşallah bunun Türkiye’de yaygınlaşması için vesile oluruz” ifadelerini kullandı. 

BAKA BAŞKANI YILMAZ: TÜRKİYE’DE BİR İLK 

BAKA Yönetim Kurulu Başkanı Burdur Valisi Şerif Yılmaz da, projenin daha geniş bir kitleye hitap ederek özellikle bölgedeki bir takım sorunların çözülmesine katkı sunacağını vurguladı. Şerif Yılmaz, “Bu proje bizi çok etkiledi, bu zamana kadar enerji ile verdiğimiz destekler Kurumların kendi elektriğini karşılama üzerine sunulan destekler olmuştu. Bu proje Türkiye’de ilk defa tarıma yönelik ve direk üreticiye yansıyacak enerji projesi olacak” diye konuştu. 

Konuşmalardan sonra Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve BAKA Yönetim Kurulu Başkanı Burdur Valisi Şerif Yılmaz tarafından protokol imzalandı. İmza töreninde Antalya Valisi Münir Karaloğlu ve Isparta Valisi Şehmus Günaydın da hazır bulundular. 

Hasan YİĞİT - Enerji Günlüğü / ANTALYA

Önceki ve Sonraki Haberler