1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. TR'den rüzgarda yeni hedef: En büyük off-shore RES

TR'den rüzgarda yeni hedef: En büyük off-shore RES

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, rüzgar enerjisinde dünyanın en büyük off-shore (deniz) projesini hazırladıklarını ve...

TR'den rüzgarda yeni hedef: En büyük off-shore RES

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, rüzgar enerjisinde dünyanın en büyük off-shore (deniz) projesini hazırladıklarını ve bu yaz güneş ve rüzgar ihaleleri yapacaklarını söyledi.

Enerji Bakanı Berat Albayrak, 1. Enerji ve Maden Forumu’nda yaptığı konuşmada, güneş ve rüzgarda 1000'er megavatlık yeni ihaleler için çalışmalara başladıklarını belirterek “Öncelikle rüzgarda dünyanın en büyük off-shore (deniz) projesini hazırlıyoruz. İhalesini bu yıl düşünüyoruz. Yine sıcak bir yaz olacak, bu yaz bitmeden iki ihaleyi de gerçekleştirmeyi planlıyoruz” dedi.

2017'nin Türkiye açısından yenilenebilir enerjide "ses getirilen" bir yıl olduğunu kaydeden Albayrak, 2018 yılındaki YEKA ihalelerini de yine dünyada başka bir alanda da ses getirecek şekilde yapmayı düşündüklerini ifade etti. 

BOR MADENİNDE BU YIL ÖNEMLİ HAMLELER YAPACAĞIZ

Bor madeninde bu yıl itibarıyla önemli hamleler yapacaklarını belirten Albayrak, bu konuda dünyada yetkin ve önemli kurumlarda çalışmış uzmanlardan oluşan bir ekip kurduklarını kaydetti. Albayrak, bu yıl borun katma değerli ve stratejik ürüne dönüştürülmesi kapsamında önemli iki-üç tesisin temel atma süreciyle ilgili açıklamaları yapacaklarını ifade etti.

DOĞU AKDENİZ, KIBRIS VE ORTADOĞU’DA ENERJİ ADIMLARI

Albayrak, enerji diplomasisinin ekonomi kadar dış politikaya da büyük etkisi olduğunu belirterek, Doğu Akdeniz'de yürütülen etkin siyaset ve Güneydoğu'daki enerji fırsatlarının terör tehdidinden temizlenmesinin önemli adımlar olduğunu dile getirdi. Albayrak, "Sınır hatlarında mayınların temizlenmesiyle çok yoğun bir kara sondajına başlayacağız. Giremediğimiz bölgeler olmuştu. Ayrıca, Doğu Akdeniz'de Kıbrıs'ın statüsü, oradaki insanlar çok önemli. Hep oldu bittiye dayalı olmuş. Bölgede tek taraflı bir siyaset aldı başını gitti. Kıbrıs'taki zenginlikler Kıbrıslılara aittir. Türkiye de burada tavrını ortaya koydu. Somut ve akılcı bir çözüm üretilmediği sürece, biz etkin olmak zorundayız. Tek taraflı bir sondaj yapılırsa, Türkiye olarak buna izin veremeyiz.” dedi.

Albayrak: Elektrik depolama konusunda adımlar atacağız

Albayrak, Ortadoğu'daki yeni sürecin de enerji politikaları özelinde benzer yansımaları olacağını kaydederek, Irak Petrol Bakanı Cebbar el-Luaybi ile dün sadece boru hattı özelinde değil, farklı alanlarda da iş birliklerini geliştirmeye dayalı bir görüşme yaptıklarını söyledi.

TANAP AÇILIŞI BU YAZ GERÇEKLEŞECEK

Test çalışmalarının başladığı Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP) resmi açılışının Haziran veya Temmuz ayında gerçekleşeceğini bildiren Albayrak, Türkiye'nin doğalgaz depolama ve sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) alanında da kapasitesini giderek artırdığının altını çizdi. Albayrak, "Artık alıcıların daha kuvvetli olduğu bir doğalgaz piyasasına doğru gidiliyor. Türkiye de doğalgazdaki altyapısıyla 10 yıl sonra enerji ihraç eden bir ülke konumuna gelebilecek." ifadesini kullandı.

PETROL VE DOĞALGAZDA ENTERESAN BÖLGELER

Albayrak, Türkiye'de bu yıl petrol ve doğalgaz aramalarına yönelik sondaj faaliyetlerine başlanacağını ifade ederek, "2020'li yıllarda Türkiye'de bu anlamda hem karada hem de denizde daha farklı bir süreç yaşanacak. Küresel anlamdaki farklı iş birlikleriyle, yerli mühendis ve aramaların gelişmesiyle, yetkin ve uzman kadroyla yorumlanan dataların doğru haritada aranmasıyla, öyle enteresan bölgeleri çıkarmaya başladık ki... Bu nasip işi. İhtimalleri mümkün olduğunca artıracak bir stratejiyle, inşallah birşeyler bulacağız. Bulursak, ilk ben açıklayacağım ama doğru yoldayız. 2020'lerde inşallah güzel haberler duyacağız." dedi. 

Enerji Günlüğü 

 
Önceki ve Sonraki Haberler