1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Vatansever: Lisanslara erteleme rüzgar yatırımını keser

Vatansever: Lisanslara erteleme rüzgar yatırımını keser

Enerji Günlüğü - Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ENSİA) Başkanı Hüseyin Vatansever, EPDK’nın rüzgar ön lisans başvurularını iki yıl...

Vatansever: Lisanslara erteleme rüzgar yatırımını keser

Enerji Günlüğü - Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ENSİA) Başkanı Hüseyin Vatansever, EPDK’nın rüzgar ön lisans başvurularını iki yıl ertelemesinin yatırımcı iştahını durduracağını belirterek kararın geri alınmasını istedi. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) rüzgar enerjisine dayalı elektrik üretim ön lisans başvurularını iki yıllığına ertelemesi sektörde kaygıyla karşılandı. Adının açıklanmasını istemeyen bir türbin üreticisi firma yetkilisi, “EPDK bence yanlış yaptı. Erteleme yerine başvuruları alıp ihtiyaç duyuyorsa bundan önceki süreçlerde de yaptığı gibi lisanslama ihalesinin tarihini biraz daha öteleyebilirdi. Bunu da yatırımcıların nabzını tutarak, ihalelere gösterilecek ilgi seviyesini ölçerek yapabilirdi” dedi.

ENSİA’DAN GERİ ADIM TALEBİ 

Öte yandan, yenilenebilir enerji yatırımlarına yönelik ekipman üreticilerini bünyesinde barındıran Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ENSİA) Başkanı Hüseyin Vatansever de EPDK’nın kararını yanlış bulduğunu belirtti. “Lisans başvurularının iki yıl ötelenmesi yatırım iştahını tamamen ortadan kaldıran bir karar” diyen Vatansever şöyle devam etti:

“Başvuruların ertelenmesi elektrik üretim yatırımı yapmak isteyenleri caydırıyor. Aynı zamanda bizim esas odaklandığımız yerli ekipman üretimine yönelik yatırım yapan ve yapmayı düşünen firmaları frene basmak zorunda bıraktı.”

YABANCI YATIRIMCI İÇİN "ÖNGÖRÜLEMEZLİK" ARTTI 

Başvuruları erteleme kararının yabancı yatırımcı açısından sektördeki öngörülemezliği arttırdığını vurgulayan Hüseyin Vatansever şunları söyledi:

“Yabancıların siyasi, makro ekonomik ve piyasa göstergeleri nedeniyle kafalarında zaten soru işaretleri vardı. Şimdi böyle bir karar verilmesi onlar açısından belirsizlikleri daha da arttırdı, dolayısıyla daha temsinli yaklaşacaklar. Bu erteleme kararından mutlaka geri dönülmesi, geri adım atılması gerekiyor. Çünkü bu sektörün önünü kapatacak bir adımdır.”

YÜZLERCE ÖLÇÜM DİREĞİ DİKİLDİ 

ENSİA Başkanı Hüseyin Vatansever, daha önce açıklanan başvuru takviminin etkisiyle Türkiye rüzgar enerji sektörüne yatırım yapmak üzere harekete geçen irili ufaklı, yerli yabancı çok sayıda firma bulunduğuna dikkat çekti. Vatansever “Şimdi yüzlerce firma ölçümlerle ilgili direkler diktiler, masraf ettiler. Lisans başvurusunda bulunacaklardı. Ama şimdi ben başvuru kabul etmiyorum diyorsun. Peki bu girişimciler ne yapacak? Dolayısıyla hem santral yatırımcılarını hem de ekipman üreten ve üretmeye yönelik yeni yatırım yapmayı planlayan oyuncuları, sanayicimizi hayal kırıklığına uğratmıştır. Mutlaka yeniden gözden geçirilmesi gereken bir karardır. Bu kararın tekrar gözden geçirilerek yolumuzu daha belirgin hale getirilecek bir karar alınacağına inanmak istiyoruz.”

ÜÇÜNCÜ KEZ ERTELENDİ 

EPDK’nın son kararıyla rüzgar santrali ön lisans başvurularının alınması üçüncü kez ertelenmiş oldu. EPDK’nın konuya ilişkin açıklamasında şöyle denildi: 

“Kuruma 2-6 Nisan 2018 tarihlerinde rüzgar enerjisine dayalı önlisans başvurusunda bulunmaya aday tüzel kişilere rüzgar enerjisine dayalı önlisans başvuruları bakımından 30 Temmuz 2015 tarih ve 5709 sayılı Kurul Kararı ile belirlenen başvuru tarihleri 14 Mart 2018 tarihli ve 7738-7 sayılı Kurul Kararıyla ertelenmiştir. Bu kapsamda 2-6 Nisan 2018 tarihlerinde alınması planlanan söz konusu başvuruların 6-10 Nisan 2020 tarihlerinde alınmasına karar verilmiştir.” 

Rüzgar önlisans başvuruları ertelendi

GEREKÇE AÇIKLANMADI

EPDK sektördeki oyuncuları şaşırtan söz konusu erteleme kararına ilişkin herhangi bir gerekçe açıklamadı. Sektör temsilcileri geçtiğimiz yıl içinde yaklaşık 4 bin MW’lik rüzgar santrali lisans ihalesi verilmiş olmasının alınan kararda etkili olabileceğine işaret etti. 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü 

 

Önceki ve Sonraki Haberler