1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Erdeniz: Elektrik fiyatları maliyetleri yansıtmalı

Erdeniz: Elektrik fiyatları maliyetleri yansıtmalı

Elektrikte sübvansiyon miktarının bu yıl 5,7 milyar doları bulacağını belirten Elder Başkanı Barış Erdeniz, “Sürdürülebilir sektör gelişimi için fiyatların maliyetleri yansıtan bir düzleme taşınması önemli” dedi.

Erdeniz: Elektrik fiyatları maliyetleri yansıtmalı

Enerji Günlüğü - Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (Elder) Yönetim Kurulu Başkanı Barış Erdeniz, göreve gelişinden ilk basın toplantısını, Elder’in kuruluş yıldönümü olan 20 Mayıs 2024 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirdi. Elder’in 25 yılını yaşında olduğunu kaydeden Erdeniz, Türkiye’de elektrik ekosisteminin 2023 rakamlarıyla 915 milyar TL’lik büyüklüğü ile gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 3,5’ini temsil ettiğini anlattı.

Elektrik dağıtım sektörünün de doğrudan dolaylı olarak istihdam edilen yaklaşık 100 bin çalışanla 50 milyona yakın aboneye hizmet ettiğini anlatan Erdeniz, 21 üye dağıtım şirketinin 2011-2013 döneminde yaklaşık 16 milyar dolarlık yatırım ve kamuya sağladığı 13 milyar dolarlık özelleştirme geliri ilme Türkiye ekonomisine yaklaşık 29 milyar dolarlık katkı sağladığını vurguladı.

elektrik-sebekesi.jpgELEKTRİK DÖNÜŞÜMÜNDE STRATEJİK ROL

Önümüzdeki dönemde kurulacak elektrik üretim tesislerinin küresel net-sıfır hedeflerine uygun şekilde yenilenebilir kaynaklara dayalı olarak tasarlanıp inşa edileceğini ifade eden Barış Erdeniz “Araştırmalar 2040 yılında toplam küresel kurulu gücün yarısından fazlasının yenilenebilir kaynaklardan karşılanacağını gösteriyor. Bu öngörünün hayata geçirilmesi ve yeşil dönüşümün sağlanmasında elektrik dağıtım şirketlerinin rolü stratejik” dedi.

500 MİLYAR KWH ELEKTRİK TÜKETİMİ

Ulusal Enerji Planı’na göre 2023’te 330 milyar kilovatsaat elektrik tüketen Türkiye’nin 2035 yılında bu miktarı yüzde 55 artışla 511 milyar kilovatsaate ulaştırılacağı tahminine işaret eden Elder Başkanı Barış Erdeniz, “Bu talep artışına paralel olarak kurulu gücümüzün de yüzde 78 artışla 190 bin megavatsaat mertebesine çıkacağı tahmin ediliyor” dedi.

RÜZGÂR HIZLANIYOR, GÜNEŞ YÜKSELİYOR

Barış Erdeniz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının projeksiyonlarına göre Türkiye’nin de 2053 net-sıfır hedefleri ve enerji arz güvenliği politikaları doğrultusunda, elektrik üretiminde fosil yakıtların kullanımından, yenilenebilir kaynaklara geçişi hızlanarak devam ettireceğini söyledi. Erdeniz “Son 10 yılda ülkemizin kurulu gücü içerisinde rüzgâr ve güneşin payı sekiz kat artışla yüzde 22 seviyesine ulaşırken, 2035 yılında bu oranın yüzde 43 mertebesine yükselmesi öngörülüyor” diye konuştu. 

TALEP ARTIŞININ KAYNAĞI NE?

Bugüne kadar farklı enerji formlarının kullanıldığı sektör ve süreçlerde de elektrik enerjisi kullanımının yayıldığını hatırlatan Barış Erdeniz, bu sürecin elektrik talebini arttıran bir faktör olduğunu kaydetti. Bu durumun iklim değişikliğiyle mücadelenin bir gereği olarak elektriğin temiz kaynaklardan üretimini çok daha kritik hale getirdiğini anlatan Barış Erdeniz “Elektrik üretimindeki yeşil dönüşüm ile elektrifikasyon odaklı artan tüketim arasındaki köprü elektrik dağıtım şirketlerinin gerçekleştireceği şebeke dönüşümü olmadan yeşil dönüşüm döngüsünü tamamlayamayız” dedi.

elektrikli-metrobus-ic-gorunum.jpegTRAFO YATIRIMLARI KRİTİK

Elektrifikasyonun en hızlı yaygınlaştığı sektörün ulaştırma olduğuna vurgu yapan Barış Erdeniz, elektrikli araçlar ile bu araçlara enerji verecek şarj soket sayısının hızla artacağını belirterek “Şüphesiz artan ihtiyacın karşılanabilmesi için önümüzdeki 10 yıl içerisinde elektrik dağıtım şirketlerinin bu bölgelere yeni bağlantı ve trafo yatırımları daha kritik hale gelecek” ifadesini kullandı.

ELEKTRİK TÜKETİCİSİ ÜRETİCİ DE OLABİLECEK

Her geçen gün daha fazla yenilenebilir enerji kaynaklı üretim tesisinin sisteme dâhil olacağın, ulaşımda elektrifikasyonla 100 binlerce yeni elektrikli araç şarj istasyonunun şebekeye dâhil olacağını anlatan Elder Başkanı Barış Erdeniz “Bununla birlikte, tüketiciler de birer üretici pozisyonuna gelebilecekler. Böylelikle dağıtım şebekesinde çift yönlü elektrik akışı yaşanacak. Bunun için şebekenin yeşil ve dijital dönüşümünün hızla gerçekleştirilmesi lazım. Bu açıdan şebeke yatırımları enerji arz güvenliğimiz için stratejik öneme sahip” dedi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR FİYAT İHTİYACI

Barış Erdeniz, elektrikte uygulanan sübvansiyonun faturalandırma bedellerinin mevcut seyrini koruması halinde bu yıl sonunda 5,7 milyar dolar seviyesine ulaşacağı öngörüsünde bulundu ve “Sürdürülebilir sektör gelişimi için elektrik fiyatlarının maliyetleri yansıtan bir düzleme taşınması önem arz ediyor” ifadesini kullandı. elektrikli-minibus-karsan-aselsan-e-jest.jpg

ENERJİDE DÖNÜŞÜMÜN OMURGASI, ŞEBEKE

Şebeke dönüşümünü gerçekleştirecek elektrik dağıtım şirketlerinin, yeşil enerji dönüşümünün en önemli taşıyıcısı konumunda olduklarını vurgulayan Barış Erdeniz “Sektör olarak, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ülkemizin kalkınmasına güç vermeye devam edecek, yeşil dönüşümde üstleneceğimiz dönüşümün omurgası rolümüzle Türkiye’nin enerji arz güvenliğinin teminine tam destek vereceğiz” diye konuştu.