1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Çatıdaki güneş elektriğine ödenecek fiyat düşürüldü

Çatıdaki güneş elektriğine ödenecek fiyat düşürüldü

Enerji Günlüğü - Bina çatı ve cephelerine kurulacak güneş santrallerinde üretilecek ihtiyaç fazlası elektriğe ödenecek fiyat yaklaşık üçte birine...

Çatıdaki güneş elektriğine ödenecek fiyat düşürüldü

Enerji Günlüğü - Bina çatı ve cephelerine kurulacak güneş santrallerinde üretilecek ihtiyaç fazlası elektriğe ödenecek fiyat yaklaşık üçte birine düşürüldü.  

Bakanlar Kurulu, konut ve endüstriyel binaların çatı ve cephelerine güneş enerjisi sistemleri kurulmasıyla ilgili yeni bir karar aldı. Buna göre, 31 Aralık 2020 tarihine kadar devreye alınacak Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması’na (YEKDEM) tabi üretim tesislerinden, mesken aboneleri için 10 kilovata (kW) kadar olan çatı ve cephe uygulamalı elektrik tesislerinde üretilen ihtiyaç fazlası enerji için, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından ilan edilen kendi abone gruplarına ait tek zamanlı aktif bedeli, işletme tarihinden itibaren 10 yıl süreyle uygulanacak. 

Söz konusu destek, ticarethane, sanayi, tarımsal sulama ve aydınlatma aboneleri için 1 megavat’a (MW) kadar yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı çatı ve cephe uygulamalı elektrik üretim tesisleri için de geçerli olacak. 

Devreye giren yeni uygulama, özellikle 1 MW’ye kadar kurulu güçteki endüstriyel çatı ve cephe GES uygulamalarına bugüne kadar tanınan, kilovatsaat başına 13.3 dolar/cent’lik fiyat alım garantisi desteğinin ortadan kalkması anlamına geliyor. Yeni uygulamada, ilgili abone ihtiyaç fazlası elektriğini halen kendisine uygulanan ve bugün itibariyle 24 kuruş, yani yaklaşık 5.1 cent düzeyindeki bir fiyattan satabilecek. Elektrik abonelerine uygulanan 10 kuruşa yakın sistem kullanım bedeli de dikkate alındığında, çatı GES'lerin şebekeye vereceği elektrik için alabileceği bedel 3 dolar/cent civarına gerilemiş oluyor. 

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler