1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Türkmenistan ile Azerbaycan’ın enerjide işbirliği temasları

Türkmenistan ile Azerbaycan’ın enerjide işbirliği temasları

Enerji Günlüğü - SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev ve Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov petrol ve doğalgaz sektöründe işbirliğini...

Türkmenistan ile Azerbaycan’ın enerjide işbirliği temasları

Enerji Günlüğü - SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev ve Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov petrol ve doğalgaz sektöründe işbirliğini görüştü.

Türkmenistan'da temaslarda bulunan Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Başkanı Rövnag Abdullayev ve beraberindeki heyet, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile bir araya gelerek,enerji alanındaki işbirliği konularını değerlendirdi, transit boru hatları ile ilgili ortak projeler konusunda görüş alışverişinde bulundu.

SOCAR Başkanı Abdullayev, Berdimuhamedov'un açık kapılar siyasetini desteklediklerini kaydederek, Türkmenistan ile çok yönlü işbirliği yapmaya hazır olduklarını belirtti.

Türkmenistan'ın izlediği enerji politikasının enerji kaynaklarının birçok boru hattıyla dünya piyasasına ulaştırılmasını beklediklerini ifade eden Abdullayev, bunun enerji alanında işbirliğinin çeşitlendirilmesine, enerji kaynaklarının güvenli ve istikrarlı bir biçimde dünya piyasasına, özellikle Avrasya kıtasına ulaşmasına önemli katkı sağlayacağını dile getirdi.

Türkmenistan'ın her zaman en yakın komşuları ile olan ilişkilerine büyük önem verdiğini söyleyen Devlet Başkanı Berdimuhamedov ise, bundan sonra da iki ülke halklarının çıkarı doğrultusunda işbirliği diyalogunu güçlendirmek istediklerini söyledi. Türkmen lider Berdimuhammedov, petrol-gaz sektörüne büyük yatırımların yapıldığını, devasa enerji yataklarının sanayiye kazandırılması, boru hattı altyapısının yenilenmesi gibi alanlarda önemli çalışmaların yapıldığını kaydetti. Berdimuhamedov, bu yatırımların hem karada hem de denizde doğalgaz ve petrol bakımından zengin yataklara sahip olan Türkmenistan'ın enerji alanında üstlendiği yükümlülüklerin tam olarak yerine getirilmesinin garantörü olduğunu söyledi.

SOCAR Başkanı Abdullayev ve beraberindeki heyet, Aşkabat temasları kapsamında Türkmen Dışişleri Bakanlığı'nda da kabul edildi. Bu görüşmede de, petrol ve doğalgaz sektöründeki işbirliği konuları ön plana çıktı.

Türkmenistan ile Azerbaycan, Hazar Denizi bölgesinin enerji kaynakları bakımından zengin iki ülkesi ve Hazar'ın enerji kaynaklarının Avrupa'ya ulaşmasında önemli konuma sahipler.

Enerji kaynaklarını çeşitli güzergahlar ile dünya piyasasına güvenli bir şekilde ulaştırmak isteyen iki ülke yıllardır konuşulan TransHazar doğalgaz boru hattının faaliyete geçmesi için Türkiye-Avrupa Birliği hattında dörtlü görüşmeler yapıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler