1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Litvanya`dan Gazprom`a rekabeti ihlal cezası

Litvanya`dan Gazprom`a rekabeti ihlal cezası

Enerji Günlüğü - Litvanya Rekabet Kurulu, Rus enerji şirketi Gazprom’a 35,7 milyon Euro ceza kesmeyi kararlaştırdı.Litvanya Rekabet Kurulu’ndan yapılan...

Litvanya`dan Gazprom`a rekabeti ihlal cezası

Enerji Günlüğü - Litvanya Rekabet Kurulu, Rus enerji şirketi Gazprom’a 35,7 milyon Euro ceza kesmeyi kararlaştırdı.

Litvanya Rekabet Kurulu’ndan yapılan açıklamada, Gazprom’un 2013-2015 yılları için doğalgaz değişim sözleşme konusunda Lietuvos Energijos Gamyba şirketi ile görüşmelerden vazgeçmesi bu şirkete başka tedarikçiden gaz alma konusunda engel oluşturması nedeniyle Gazprom’a 35,7 milyon Euro ceza kesildiği belirtildi.

Söz konusu ceza, Lietuvos Energijos Gamyba şirketinin ‘Gazprom’ ile sözleşme yapma girişimleri konusunda Rekabet Kurulu’nun 2012 yılın Temmuz ayında başlattığı araştırmanın sonucunda verildi.

TÜKETİCİYE OLUMSUZ YANSIYABİLİRDİ

Rekabet Kurulu’nun bildirisinde, “Bu durum Litvanyalı elektrik ve ısı enerji tüketicilerine olumsuz sonuçları yaratabilirdi, çünkü ‘Gazprom’un daha yüksek fiyatları yüzünden Lietuvos Energijos Gamyba şirketinin sağladığı elektrik ve ısı enerjisi fiyatları yükselebilirdi” kaydedildi.

Litvanya rekabet Kurulu 2004 yılında ‘Gazprom’a Lietuvos Dujos şirketinin hisse senetlerinin yüzde 34'ünü satın almaya izin verdi. Fakat bu kararda, ‘Gazprom’un Litvanya tüketicilere diğer satıcılardan gaz almayı engellemeyeceği şartı koşuldu.

2012 yılın Şubat ayında Lietuvos Energija şirketi (şimdi - Lietuvos Energijos Gamyba) Batı Avrupa’da daha uygun fiyatlar ile gaz bulup gaz değişimi imkânın verilmesi için ‘Gazprom Export’a başvurdu.

Sözleşme yerine getirilseydi, ‘Gazprom Export’un Belarus üzerinden Polonya’ya gönderdiği gazın bir kısmı ‘Lietuvos energija’ya sevk edilirken, Polonya’da oluşan gaz eksikliği ‘Lietuvos energija’nın satın aldığı gaz ile kapatılırdı.

Litvanyalı uzmanları, bu anlaşmanın Litvanya şirketi için gaz maliyetini azaltacağını, dolayısıyla tüketiciler için elektrik fiyatları düşeceğini açıkladı.

2011 yılın sonunda Lietuvos energija şirketi Batı Avrupa ve İskandinav ülkelerin piyasaların analizini yapıp gazı alabileceği yabancı satıcıları belirledi. Litvanya şirketi, 2013 yılından itibaren gaz satışı öneren tedarikçiyi buldu.

Lietuvos Energija’nın bildirdiğine gore, satıcının önerdiği fiyatlar çok uygundu, potansiyel sevkiyat yeri olarak ise Polonya-Almanya sınırı belirlendi.

Avrupa Komisyonu günümüzde, ‘Gazprom’un Litvanya ve Doğu Avrupa’nın diğer Doğu ülkelere sağlanan gaz fiyatın fazla yüksek gösterildiği konusunda incelemeyi tamamlıyor. Ayrıca Litvanya Stockholm mahkemesinde ‘Gazprom’a karşı 4,5 milyar lita (1,3 milyar Euro) tutarında dava açtı.

Gazprom Mayıs ayında, Litvanya gaz piyasasının yüzde 40 alan Lietuvos Dujos şirketi için gaz fiyatını yüzde 20 indirmişti.

Önceki ve Sonraki Haberler