1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Kolin Soma Termik Santrali’nin temeli atıldı

Kolin Soma Termik Santrali’nin temeli atıldı

Enerji Günlüğü - Kolin Grubu’na bağlı Hidrogen Enerji tarafından kurulacak kömüre dayalı termik santralin temeli Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner...

Kolin Soma Termik Santrali’nin temeli atıldı

Enerji Günlüğü - Kolin Grubu’na bağlı Hidrogen Enerji tarafından kurulacak kömüre dayalı termik santralin temeli Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın da katıldığı törenle atıldı.

Manisa’nın Soma İlçesi’nde Kolin Grubu’na bağlı Hidrogen Enerji tarafından kurulacak kömüre dayalı termik santralin temeli Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın da katıldığı törenle atıldı.

Açılan termik santral kurma şartlı rödovans ihalesini kazanan Hidrogen Şirketi, 153 milyon ton kömür rezervli sahada 510 MW kapasiteli 2,9 milyar kWh yıllık elektrik enerjisi üretecek bir termik santral kuracak. Santral, yaklaşık 2 bin 600 kişiye istihdam sağlayacak.

2030’DA ELEKTRİĞİN ÜÇTE BİRİ KÖMÜRDEN

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Manisa Soma Termik Santrali’nin temelini atarken, yeni yatırımlarla birlikte Türkiye’yi 2030 yılında elektrik üretiminin üçte birini kömür kaynaklarından karşılar hale getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Temel atma töreninde konuşan Bakan Taner Yıldız, “Manisa ülkemiz toplam kurulu gücünün yaklaşık yüzde 3’ünü oluşturuyor. Manisa’ya 12 yılda toplam 9 milyar, sadece enerji alanında 577 milyon lira yatırım yaptık” dedi.

SANTRALE 1.6 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Temeli atılan santrale 1.6 milyar dolarlık yatırım yapılacağını belirten Yıldız tesisin 2017’de devreye girmesiyle birlikte 1 milyar lira daha az doğalgaz ithal edileceğini belirtti. Bakan Yıldız, Manisa ilinin toplam elektrik tüketiminin yüzde 83’ünü sadece bu santralden sağlanmış olacağını kaydetti.

MAHALLENİN DELİSİ BİZ MİYİZ?

Soma’da ayrıca 205 milyon tonluk yeni linyit rezervine ulaştıklarını belirten Yıldız “Dünyada elektrik üretiminin yüzde 30’u kömürden sağlanıyor başkaları yapacak biz yapmayacağız böyle şey olur mu? Mahallenin delisi biz miyiz? Kömür yatırımları yaparken bizi zeytin ağaçlarını azaltıyorsunuz diye eleştiriyorlar. 12 yıl önce 91 milyon adet zeytin ağacı vardı, bugün 161 milyon adet var. Biz çevreyi kirletmeyeceğiz. Çevreye rağmen değil çevreyle beraber bu enerji yatırımlarını yapacağız” diye konuştu.

ÖZELLEŞTİRMELER

Şu ana kadar Soma’nın yanı sıra; Adana-Tufanbeyli, Bursa-Keles, Kütahya-Tunçbilek, Bingöl-Karlıova’daki sahaları özel sektöre devredildiğini anlatan Bakan Taner Yıldız, bu sahalarda toplam 1230 MW kurulu gücünde santraller yapılacağı bilgisini verdi.

YENİ SANTRALLER YOLDA

Bolu-Göynük, Eskişehir-Mihalıççık, Şırnak-Silopi’de toplam 1370 MW’lık santrallerin inşasının sürdüğünü kaydeden Taner Yıldız, “Ayrıca, Afşin-Elbistan, Karapınar-Ayrancı, Eskişehir-Alpu gibi büyük kömür rezervimizin olduğu sahalara da yeni santraller yapılacak. Ülkemizdeki tüm kömür sahalarımızda yaklaşık 17 bin MW termik santral kurma potansiyeli bulunuyor. Bu yaklaşık 20 milyar dolarlık bir yatırım demektir. Bu da yeni istihdam alanları, sanayimizin gelişmesi ve ekonomiye katma değer demektir. Hedefimiz 2023 yılına kadar elektrik üretimimizin üçte birini kömürden karşılamaktır” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler