1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. NKD Elektrik’ten Tokat’a HES projesi

NKD Elektrik’ten Tokat’a HES projesi

Enerji Günlüğü - NKD Elektrik Enerji Üretim AŞ tarafından, Tokat'ın Almus ve Reşadiye ilçe sınırları içinde 7.2 MW kurulu güçte bir hidroelektrik...

NKD Elektrik’ten Tokat’a HES projesi

Enerji Günlüğü - NKD Elektrik Enerji Üretim AŞ tarafından, Tokat'ın Almus ve Reşadiye ilçe sınırları içinde 7.2 MW kurulu güçte bir hidroelektrik santrali kurulacak. 

NKD Elektrik Enerji Üretim AŞ, Tokat İli, Almus ve Reşadiye İlçeleri sınırları içerisinde Yeşilırmak üzerinde kurmayı planladığı 7.2 MW kurulu gücündeki Çilehane Regülatörü ve HES Projesi Proje için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvurusunda bulundu. Şirket, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) lisans başvurusunu da yaptı. ÇED Genel Müdürlüğü, Proje için ÇED sürecini başlattı.

23.5 MİLYON TL’LİK YATIRIM

Proje’nin yaklaşık yatırım maliyeti, 23,5 milyon TL olarak belirlendi. Çilehane Regülatörü ve HES projesinde, 2,28 GWh/yıl firm, 19,72 GWh/yıl seconder olmak üzere toplam 22,00 GWh/yıl enerji üretecek.

PROJE’NİN ÖZELLİKLERİ

HES’in Regülatör yerinde talveg kotu 879 m’dir. Regülatör dolu gövdeli olup sağ sahilinde çakıl geçidi ve su alma yapısı var. Toplam beton gövde uzunluğu 44,00 metre. Regülatörün kret kotu 882 metre.

TİP II DÜŞÜ HAVUZU

Dolusavak üzerinde taşkında 2 metre yüksekliğinde su yükü olacak şekilde kret uzunluğu belirlendi. Düşü havuzu girişindeki su hızı 15 m/s den küçük ve Frut sayısı 4.5’dan büyük olduğundan, düşü havuzu Tip II olarak belirlendi. Düşü havuzu uzunluğu ise 10 metre.

ALMUS TRAFO MERKEZİ'NE BAĞLANACAK

Üretilecek enerji 34,5 kV’luk enerji nakil hattı ile Almus Trafo merkezine bağlanacak. Burada, bölgedeki diğer HES’ler ile ortak bir enerji nakil hattı planlanıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler