1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. NKP: Nükleer santrallardan derhal vazgeçilmeli

NKP: Nükleer santrallardan derhal vazgeçilmeli

Nükleer Karşıtı Platform (NKP), hükümetin enerji politikaları ve nükleer santrallara ilişkin kamuoyunu yanıltmasını kabul etmediğini belirterek, ihtiyaç olmadığını belirttiği nükleer santral projelerinden derhal vazgeçilmesini istedi.

NKP: Nükleer santrallardan derhal vazgeçilmeli

Enerji Günlüğü - Nükleer Karşıtı Platform (NKP), hükümetin enerji politikaları ve nükleer santrallara ilişkin kamuoyunu yanıltmasını kabul etmediğini belirterek, ihtiyaç olmadığını belirttiği nükleer santral projelerinden derhal vazgeçilmesini istedi.

Nükleer Karşıtı Platform (NKP) Bileşenleri, 13 Ekim 2019 tarihinde, Mersin`de  "Nükleer Tehlikeye Karşı Mersin Buluşması" adı altında düzenlenen etkinliğin Sonuç Bildirgesini yayımladı. Nükleer karşıtı dayanışmanın arttırılması, nükleer santralların faaliyetlerinin durdurulması ve nükleer silahların yok edilmesi için mücadele vurgusunun yapıldığı Sonuç Bildirgesi`nde, nükleer santrallardan derhal vazgeçilmesini istedi.

Hükümetin, enerji politikaları ve nükleer santrallara ilişkin, çeşitli gerekçelerle halka yeterince bilgi vermemesini, bilgi ve belgeleri halktan saklayarak kamuoyunu yanıltmasını kabul etmediklerini belirten Nükleer Tehlikeye Karşı Mersin Buluşması katılımcıları, “Siyasi iktidarlar tarafından uygulanan enerji politikaları kapsamında yapılan yatırımları gerçekçi bulmuyoruz. Ülkemizdeki enerji verimliliği ve yatırımları değerlendirdiğimizde, nükleer santrallara ihtiyaç olmadığını biliyoruz. Nükleer santrallardan derhal vazgeçilmesini istiyoruz” dedi. 

13 Ekim 2019 Nükleer Tehlikeye Karşı Mersin Buluşması Sonuç Bildirgesi şöyle:

- Siyasi iktidarlar tarafından uygulanan enerji politikaları kapsamında yapılan yatırımları gerçekçi bulmuyoruz. Ülkemizdeki enerji verimliliği ve yatırımları değerlendirdiğimizde, nükleer santrallara ihtiyaç olmadığını biliyoruz. Nükleer santrallardan derhal vazgeçilmesini istiyoruz.

- Enerjide dışa bağımlılığımızı arttıracak politikaların ulusal enerji politikası şeklinde sunulmasını, hükümet tarafından ulusal enerji politikası olarak tanımlanmasını istemiyoruz.

- Hükümetin, enerji politikaları ve nükleer santrallara ilişkin, çeşitli gerekçelerle halka yeterince bilgi vermemesini, bilgi ve belgeleri halktan saklayarak kamuoyunu yanıltmasını kabul etmiyoruz. Son derece hassas konuya ilişkin medya kirliliğinin ve diğer bilimsel olmayan yayınların önlenmesini, halkın bilgilendirilme ve aydınlanma taleplerinin karşılanmışını bekliyoruz.

- Mersin`de nükleer santralın kurulacağı bölgenin bilimsel verilerin ışığında depremlerin oluştuğu bir bölgede yer aldığı, oluşacak felaketin sonuçlarının korkunç boyutlara varacağına dikkat çekiyoruz. Ülkemizde, nükleer santral ısrarının bir akıl tutulması olduğunu hatırlatıyoruz.

- Nükleer enerji yatırımlarının işletimi sırasında canlılar için yarattığı tehlike ortadayken yanı sıra santralların nükleer silahların üretimine geçiş amacıyla kullanılmasını reddediyoruz.

- Hükümetler arası anlaşmalar yoluyla, nükleer santral yapım süreçlerinde hukuk sisteminin devre dışı bırakılmasını anlaşır bulmuyoruz. Yasal süreçlerin yürütülmesinin hukuk devletinin vazgeçilmez temeli olduğunu hatırlatıyoruz.

- Nükleer santralların fizibilitesi, kurulumu, söküm sorunu, atık ve toplumsal maliyetleri açısından, halkın üstlenip, kaldırabilmesinin mümkün olmadığının görülmesini istiyoruz.

- Türkiye`de ve dünyada öncelikle ekolojik barış ve tüm canlılara yaşam hakkı talep ediyoruz. Eko sistemimiz içindeki tüm canlıların yaşam hakkının savunulması gerektiğini hatırlatıyoruz. Ülkemizin nükleer çöplük olmasını istemiyoruz.

- Nükleer santralların ve silahların; canlıların yaşamı, halk sağlığı ve insan hakları ile bağdaşmayan zararlara neden olduğu gerçeği ortadayken, Ülkemizde santral yapımı ve dünyada santralların üretimlerinin durdurulmasını, silahların derhal yasaklanmasını istiyoruz. Uranyum madenciliğinden başlayarak nükleer enerji üretiminin çok yönlü sağlık sorunlarına neden olduğu bilinmektedir. Nükleer santrallerde kaza olmasa bile, çocuklar ve kadınlar başta olmak üzere çevre halkına kanser yapıcı etkilerinin bulunduğunu hatırlatıyoruz.

- Nükleer santralların insan ve çevre üzerindeki etkileri, halk sağlığına zararlarının, bilimsel yöntemlerle ilgili bilim dalı uzmanlarınca açıklanmasını istiyoruz.

- Hiroşima, Nagazaki, Çernobil, Fukuşima kırımları birer insanlık suçu olarak tarihe geçmişken, bu katliam örneklerinden ders çıkarılmasının bir kez daha altını çiziyoruz.Bu gün binlerce kat daha güçlü silahların şehirleri, bölgeleri ortadan kaldırabileceğini, iklim kuşağına etki ederek, nükleer kışlar yaratacağını hatırlatıyoruz. İnsanlığın, kıtlığa mahkum edilmesini kabul etmiyoruz.

-Anayasalarda temel hak olan yaşam hakkının doğmuş ve doğmamış her canlının hakkı olduğunun bilinmesi gerekirken, nükleer silahlarla girilen bir savaşın kazananının olmayacağına bir kez daha dikkat çekiyoruz.

- NATO`nun ülkemizi hedef durumuna sokan, komşularımızı tehdit eden nükleer silahlarını ülkemizde kesinlikle istemediğimizin bir kez daha altını çizip, silahların ülkemizden çıkarılmasını istiyoruz. 

- Hükümetin, nükleer silahların yasaklanması anlaşmasını imzalamasını bekliyoruz.

- Halkın parasını ve kaynaklarını işbirlikçi tekellere aktarma politikalarının örtüsü yapılmaya çalışılan nükleer lobicilere yönelik ortak tutum alınması gerektiğine dikkat çekiyoruz. 

- Ülkemizde kurulmuş olan enerji dağıtım hatlarının bakımı, onarımı ve yenilenmesi yapılarak kayıp- kaçaklar önlenmesini; kaliteli kesintisiz, güvenilir ve temiz enerjiyi ödenebilir konuma getirilerek halka arz edilmesini talep ediyoruz. Ülkemizin arz güvenliği sorununun olmadığını biliyoruz.

- Kamu yatırımlarının nükleer santral ve nükleer silahlara yatırılmasını kabul etmiyoruz. İşçi ve emekçiler bu gün ülkemizde, ekonomik krizle boğuşmaktadır. İktidar eliyle yer üstü ve yer altı kaynakları yağmalanmakta, sermayeye teşvikler verilmekte, devlet garantileriyle emek düşmanı, otoriter politikalar uygulanmaktadır. Demokrasi ve hukuk devletinin gereği yerine getirilmelidir.

- Emek ve demokrasi güçlerinin çabası ile emekten ve bağımsızlıktan yana olan her kesimin, genel olarak özelleştirmelere, özel olarak da enerjideki özelleştirmelere karşı mücadele ile nükleer santrallar yönelik mücadele ile barışa yönelik mücadelede birleştirilmesi çağrısında bulunuyoruz.

Bizler, milletvekilleri, belediye başkanları, bilim insanları, uzmanlar, sektör temsilcileri, sendika, meslek örgütü temsilcileri ve gönüllü kuruluşlar, nükleer karşıtları olarak, ne Sinop`ta, ne Akkuyu`da, ne İğneada`da, nede Türkiye`nin bir başka yerinde nükleer santral kurdurtmayacağımızı kamuoyunu duyuruyoruz.”

 

Önceki ve Sonraki Haberler