1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Sanko’dan Adıyaman’a linyit santrali

Sanko’dan Adıyaman’a linyit santrali

Enerji Günlüğü - Sanko Holding’e bağlı Sanko Tekstil tarafından Adıyaman’ın Gölbaşı İlçesi’nde 150 MWe / 390,9 MWt kurulu gücünde Sanko...

Sanko’dan Adıyaman’a linyit santrali

Enerji Günlüğü - Sanko Holding’e bağlı Sanko Tekstil tarafından Adıyaman’ın Gölbaşı İlçesi’nde 150 MWe / 390,9 MWt kurulu gücünde Sanko Gölbaşı Termik Santrali kurulacak.

Proje için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Toplantıları da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca başlatıldı. Proje için ÇED olumlu kararı alınması ardından, proje için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) lisans alınacak.

PROJENİN YATIRIM TUTARI 300 MİLYON DOLAR

Proje için MGS Proje Müşavirlik tarafından hazırlanan ÇED Başvuru Dosyası’na göre, projenin yaklaşık yatırım tutarı, 300 milyon Dolar.

SANTRAL’DE LİNYİT KÖMÜRÜ KULLANILACAK

Tesiste yakıt olarak linyit kömürü kullanılacak olup, tesiste kullanılacak kömür; yatırımcıya ait olan 1943 numaralı işletme ruhsat ve işletme izni olan ve ÇED muafiyeti alınmış olan kömür ocağından temin edilecek. 

AKIŞKAN YATAK TEKNOLOJİSİ İLE YAPILACAK

Santral’de üretim faaliyetleri sırasında 231,8 ton/saat (1.668.960 ton/yıl) kömür, 13 ton/saat kireçtaşı ve 430 ton/saat su tüketilecek. Kullanılacak kömürün ortalama alt ısıl değeri 1450 kcal (1300 ~ 1700) değerinde olurken, düşük kalitede linyit kömürü kullanılacak olması nedeniyle, kömürün yakılması amacıyla proje kapsamında akışkan yatakta yakma teknolojisi kullanılması planlanıyor. Santral’de bir adet 490 ton/saat kapasiteli akışkan yataklı buhar kazanı, tam yükte, saatte ortalama 231,8 ton kömür yakarak buhar üretecek.

TESİSLERİN İNŞAATI 40 AYDA TAMAMLANACAK

Proje inşaat aşaması 40 ay sürecek olup, projenin ekonomik ömrü 25 yıl. Ancak modernizasyon ve teknolojik yenilemelerle santralin ekonomik ömrü uzatılabilecek. Santral işletmeye geçtiğinde, yılda 7200 saat işletmede olacağı öngörülüyor.

Santral’de yıllık üretilecek enerji miktarı 1.080.000.000 kWh/yıl mertebesinde olacak. Üretilecek olan elektrik enerjisi 154 kV’lık 7 km uzunluğundaki enerji iletim hattıyla Gölbaşı Trafo Merkezi’ne (TM) aktarılacak.

Önceki ve Sonraki Haberler