1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Soma Holding Yeni Çeltek`e 405 MW`lik santral kuracak

Soma Holding Yeni Çeltek`e 405 MW`lik santral kuracak

Enerji Günlüğü - Soma Holding, Merzifon Yeni Çeltek havzasında 405 MW'lik kömüre dayalı termik santrali kurmaya hazırlanıyor. Grup, Zonguldak'ta başlattığı...

Soma Holding Yeni Çeltek`e 405 MW`lik santral kuracak

Enerji Günlüğü - Soma Holding, Merzifon Yeni Çeltek havzasında 405 MW'lik kömüre dayalı termik santrali kurmaya hazırlanıyor. Grup, Zonguldak'ta başlattığı taşkömürü sahası geliştirme çalışmalarını 2014 ortalarında tamamlamayı planlıyor. 

Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, İstanbul'da bir grup gazeteciyle bir araya geldi. Elektrik üretiminde doğalgaza bağımlılığın azaltılması hedefi doğrultusunda kömürle çalışan santrallerin büyük önem taşıdığını belirten Gürkan, Soma Holding olarak Merzifon Yeni Çeltek'te kömüre dayalı bir termik santral kurmaya hazırlandıklarını söyledi. 30 yıl süreyle işletecekleri sahada yılda 1 milyon 250 bin tonluk üretim ve 1500 kişilik istihdam hedeflediklerini onlatan Gürkan, kurulacak santralin bölgedeki rezerve bağlı olarak 270 Megawatt veya 405 Megawatt gücünde olabileceğini belirtti. Gürkan, yeni santralin, dünyada en son geliştirilen ve temiz enerji üretimi sağlayan Akışkan Yatak Teknolojisi'ne göre kurulacağını söyledi.

VİDEO: ALP GÜRKAN'IN AÇIKLAMALARINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

EN BÜYÜK YERALTI KÖMÜR ÜRETİCİSİYİZ

Soma Holding'in 5.5 milyon ton üretimi ve 6 bine yakın çalışanıyla Türkiye’nin en büyük yeraltı kömür üreticisi konumunda bulunduğunu belirten Alp Gürkan, Zonguldak’ta da rezerv belirleme çalışmalarının devam ettiğini anlattı. Bu çalışmaların tahminlerinden uzun sürdüğünü anlatan Gürkan, bunun nedenini sahadaki rezervin, kendilerine ihale öncesi verilen belgelerdeki rakamları tam yansıtmamasından ileri geldiğini vurguladı. Alp Gürkan, kamu ile vardıkları mutabakatla, tüm sahada rezerv araştırmalarını sıfırdan yaptıklarını belirterek, bu çalışmaların 2014 yılının Haziran ayında bitirilmesinin planlandığını kaydetti.

ZONGULDAK'TA MADENCİLİĞE YENİ DÜZEN

Elde edilecek veriler ışığında Zonguldak'taki bu sahalarda kömür üretimi yapıp yapmayacaklarına karar vereceklerini belirten Gürkan, kararlarının olumsuz olması halinde, yapacakları 30 milyon liralık araştırma maliyetinin zarar hanesine yazılacağını da vurguladı. Zonguldak'taki sahalarda üretime geçilmesi halinde bölgede yeni bir üretim düzeni ve yapılanma kuracaklarını ifade eden Gürkan, "Şu anda Zonguldak’ta kullanılanlar eski teknolojiler. Bunların tamamen mekanize edilip ileri teknolojilerin kullandığı işletmeler haline getirme arzumuz var" diye konuştu. Daha önce katıldıkları Tunçbilek ihalesinin iptal edildiğini hatılatan Gürkan, yakında yeniden açılacak ihaleye yine katılacaklarını açıkladı.

MADEN OCAĞINDA YAŞAM ODALARI

Alp Gürkan, maden işletmeciliği konusunda engin bir tecrübeleri olduğunu, Soma Bölgesi'ndeki işletmelerinde bugüne kadar hiç grizu patlaması yaşanmadığını anlattı. Soma’daki madende patlama riski bulunan metan gazını sürekli kontrol altında tuttuklarını kaydeden Alp Gürkan, "Ayrıca herhangi bir kaza anında 500 işçinin 20 gün süreyle yeraltında yeme-içme ihtiyacını karşılayacak, dışarıyla oksijen bağlantısının kurulu ‘Yaşam Odaları’ oluşturduk” dedi. 

Önceki ve Sonraki Haberler