1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Vanazit HES`e mahkeme dur dedi

Vanazit HES`e mahkeme dur dedi

Enerji Günlüğü - Giresun Keşap'taki Vanazit HES projesi için Ordu valiliğinin 2010 yılında verdiği 'ÇED gerekli değildir' kararı mahkemeden geri döndü.Giresun...

Vanazit HES`e mahkeme dur dedi

Enerji Günlüğü - Giresun Keşap'taki Vanazit HES projesi için Ordu valiliğinin 2010 yılında verdiği 'ÇED gerekli değildir' kararı mahkemeden geri döndü.

Giresun ili Keşap İlçesi Karadere Köyü Büyükdere-Vanazit deresi üzerinde Proen Enerji ve Madencilik ve Ticaret AŞ tarafından yapılan Vanazit HES projesi, Ordu İdare Mahkemesi tarafından durduruldu. Ordu valiliği tarafından 2010 yılında ÇED 'çevresel etki değerlendirmesi gerekli değildir' kararı mahkemeden geri döndü.

Projenin iptali için dava açan Derelerin Kardeşliği Platformu'nun kurucusu ve Av. Remzi Kazmaz "Türkiye hukuk devletidir. Yaşanan bütün olumsuzluklara rağmen hukuk ve çevre mücadelemiz devam ediyor. Haklıyız ve kazanacağız" dedi.

Ordu İdare Mahkemesi'nin verdiği kararın Karadeniz'de aynı durumdaki diğer dereler için de bir kurtuluş kararı olduğunu savunan Kazmaz şunları şöyledi: "Artık yargı, mahkemeler görevini layıkıyla yapıyor. Sıra hükümette ve sayın Başbakan'da. Onlar kör ve sağırları oynamaya devam ediyor. Derelerin kuruduğunu görmüyorlar mı. Sesimizi duymuyorlar mı? İkizdere'de, Tonya'da, Keşap'ta, Fındıklı'da, Çayeli'nde, Rize'de, Güneysu'da, Düzköy'de, Çaykara'da, Artvin'de halk HES'leri istemiyor. Artık hükümetin yapması gereken tek şey var. O da halkın söylediklerine ve bağımsız yargı kararlarına bakarak bu yanlıştan dönmektir."

Projenin, Çevre Kanunu'na, ÇED Yönetmeliği'ne ve Çevre Hukuku ilkelerine aykırı olduğunu ileri süren Av. Kazmaz, "Bu konu için hazırlanan HES Projesi birçok eksik ve yanlışlıklarla hatta belirsizliklerle dolu. Projenin çevreyi zarara uğratacağı, pek çok fındık bahçesini keseceği, bu nedenle de sebep, şekil, amaç yönlerinden yasaya aykırı olduğu mahkeme kararıyla kanıtlanmış oldu" diye konuştu.

Yörede yaşayan ve davanın müdahilleri arasında yer alan Adem Kurt, hukuka hep inandıklarını belirterek kararın çok yerinde olduğunu söyledi. Kurt şöyle dedi: "Bizim köyün bu suya çok ihtiyacı var. Biz çiftçilik ve hayvancılıkla geçiniriz. Tek geçim kaynağımız fındık. Eğer HES devam etseydi bu dere kesinlikle kuruyacaktı. O zaman bizim buralarda yaşam alanlarımız da kalmayacaktı. Zaten köyün yarısı göç etti biz de buralardan gitmek zorunda kalacaktık."

Derelerin Kardeşliği Platformu Giresun Temsilcisi Emrullah Şalvarlı ise şu görüşleri dile getirdi:

"Karadeniz'de bütün vadilerde hep aynı uygulama var. 2 yıldan beri davalı şirket vadi üzerinde hukuka aykırı birçok iş yaptı. Şimdi bu yapılanlar milyonlarca dolar masraf oldu. Milletin parası çarçur edildi. Bu projelerin elektrikle ilgisi yok. Dereler üzerindeki bu tehlikeli ve kirli oyunlar bir an önce bitmelidir. Hem şirketin harcadığı trilyonlara yazık, hem bunca yapılan doğa tahribatına yazık. Bu dereler kurursa biz nereye gideceğiz. Bu bela bütün Karadeniz'de. Bir an önce bu yanlış uygulama bitsin."

Önceki ve Sonraki Haberler