1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. 2018'de yenilenebilir enerjide büyüme durdu

2018'de yenilenebilir enerjide büyüme durdu

IEA, 2018 yılında küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin 2001 yılından beri ilk kez büyümediğini açıkladı.

2018'de yenilenebilir enerjide büyüme durdu

Enerji Günlüğü - IEA, 2018 yılında küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin 2001 yılından beri ilk kez büyümediğini açıkladı.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), 2018 yılında küresel yenilenebilir enerji büyümesinin durduğunu açıkladı. Ajansa göre, 2001 yılından beri ilk kez yenilenebilir enerji kapasitesinde yıllık büyüme yaşanmadı. 

Güneş enerjisi, rüzgar, hidro, biyoenerji ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarında net kapasitesinin 2018 yılında yaklaşık 180 GW ile bir önceki yıl ile aynı olduğu bildirildi.

DURGUNLUĞUN NEDENLERİ 

EIA'ya göre küresel yenilenebilir enerjide büyüme son 17 yıldır ilk defa durmasının nedeni Çin ve AB gibi büyük piyasalarda yeni kapasitelerde yaşanan yavaşlama. 

Ayrıca yenilenebilir enerjideki büyümenin sekteye uğramasında, Avrupa Birliği ve Hindistan'da rüzgar kapasitesi kurulumlarının düşmesi etkili oldu. 

Öte yandan maliyetlerdeki düşüş sebebiyle Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Asya'nın bazı bölgelerinde rüzgar ve güneş enerjisi başta olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarında kapasite arttı.

İKLİM İÇİN GEREKENİN %40 ALTINDA KURULUM

Dünya genelinde 2018'de yenilenebilir enerjide 177 gigavat ilave kapasite devreye girdi. Bu ise uzun vadeli iklim hedeflerine ulaşmak için her yıl ihtiyaç duyulan net ilave kapasitelerin sadece % 60’ını oluşturuyor. 2018 ve 2030 yılları arasında yıllık yenilenebilir enerji kapasitesinin 300 GW artması gerekiyor.

EN FAZLA KAPASİTE ARTIŞI GÜNEŞTE

Geçen yıl yenilenebilir kaynaklardan en fazla kapasite artışı 97 GW ile güneş enerjisinde oldu. Güneşi, 48 GW ile rüzgar ve 25 GW ile hidroelektrik takip etti. Ancak Çin'in maliyetleri azaltmak için teşviklerde yaptığı ani değişiklik, güneş enerjisinde kapasite artışının beklenen 100 GW’den daha alt düzeyde kalmasında etkili oldu. 

HÜKÜMETLER HIZLA HAREKETE GEÇMELİ

IEA Başkanı Dr. Fatih Birol, yenilenebilir enerji kapasitesindeki artışın yavaşlatılmaması ve hükümetlerin bu durumu düzeltmek için hızla hareket geçmesi gerektiğini belirtti. Yenilenebilir enerjide maliyetlerin ciddi oradan düştüğüne dikkati çeken Birol, "Dur ve kalk politikaları sektöre ve bu alandaki istihdama zarar veriyor. 2018'e ilişkin veriler endişe verici ama akıllı ve kararlı politikalar, yenilenebilir enerji kapasitesini yeniden yükseliş trendine sokabilir” ifadesini kullandı. 

Önceki ve Sonraki Haberler