1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. 2020'lerde fosil yakıtlarda düşüş başlayacak

2020'lerde fosil yakıtlarda düşüş başlayacak

Enerji Günlüğü - Dünyada temiz teknolojilerdeki hızlı gelişmelerin fosil yakıt talebini 2020’lerden itibaren düşüreceği ve fosil yakıtların deneyimsiz...

2020'lerde fosil yakıtlarda düşüş başlayacak

Enerji Günlüğü - Dünyada temiz teknolojilerdeki hızlı gelişmelerin fosil yakıt talebini 2020’lerden itibaren düşüreceği ve fosil yakıtların deneyimsiz yatırımcılar için trilyonlarca dolarlık risk anlamına geleceği kaydedildi.

Carbon Tracker stratejistlerinden ve ‘2020 Vizyonu: Fosil Yakıtların Düşüşü’ raporunun yazarı Kingsmill Bond, “2020’ler, yenilenebilir enerjinin kaleleri birbiri ardına fethedeceği ve fosil yakıt talebinin düşüşe geçeceği yıllar olacak. Bu durum birçok sektörde trilyonlarca dolar değerinde varlığın atıl kalmasına yol açacak ve ekonomileri petrole dayalı ülkelerin politika değişikliğine gitmediği durumda büyük ölçekli sorunlara yol açacak” dedi.

Fosil yakıt kullanımının 200 yıldır arttığını ancak artık yapısal bir düşüş eğilimine geçmek üzere olduğunu ifade eden Kingsmill Bond, neredeyse tüm sektörlerin bu geçişi yapabilmek için mücadele vereceklerini ve bu şirketlerin fiyatlarda düşüş, artan rekabet, yeniden yapılanma, atıl varlık ve piyasalarda reyting indirimleriyle karşılaşmayı bekleyebileceklerini belirtti. 

KONVANSİYONEL SEKTÖRLERDE TALEP ERKEN TAVAN YAPIYOR

Konvansiyonel sektörler genellikle rakip sektörün payı toplam satışın yüzde 2-3’ünü teşkil ederken, talebin tavan yaptığını görmüştür. Örneğin, Avrupa’da termik santrallerden üretilen elektrik talebi, yenilenebilir enerjinin henüz toplam arzın yüzde 3’ünü teşkil ettiği 2007 yılında tavan yaptı. Finansal krizin ardından talebin düşmesi ve yenilenebilir enerjinin piyasa payını artırmasıyla birlikte, sektörde 150 milyar dolarlık değer düşüşü yaşandı.

 Kingsmill Bond bu konuya ilişkin, “Benzer bir duruma geçmişte birçok enerji dönüşümde rastladık. Yakın zamanda elektrik, kömür ve arabalarda ve geçmişte at ve gaz lambalarında. Konvansiyonel sektörler açısından talep erken tavan yapıyor ve yerleşik sektörlere yatırım yapanlar erkenden para kaybediyor” açıklamasını yaptı. 

GÜNEŞ VE RÜZGAR YÜKSELİŞTE

2020 Vizyonu: Fosil Yakıtların Düşüşü (Why You Should See Peak Fossil Fuels Coming) isimli rapor, bir yandan enerji talebi düşerken güneş ve rüzgâr enerjisinin yaygınlaşmasının, fosil yakıtların büyüme payının tamamına el koyacağını ortaya koyuyor. Küresel enerji talebinde yılda yüzde 1-1,5’lik, güneş ve rüzgâr enerjisinde yılda yüzde 15-20’lik büyüme beklenirken, fosil yakıt talebi de 2020 ile 2027 yılları arasında, büyük olasılıkla 2023 itibarıyla düşüşe geçecek.

Önceki ve Sonraki Haberler