1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. 2022’de Dünya elektriğinin yüzde 12’sini rüzgar ve güneşten üretti

2022’de Dünya elektriğinin yüzde 12’sini rüzgar ve güneşten üretti

Dünya genelinde güneşten elektrik üretimi geçen yıl bir önceki yıla göre %24 arttı. Güneş, üst üste on sekizinci kez en hızlı büyüyen elektrik kaynağı oldu.

2022’de Dünya elektriğinin yüzde 12’sini rüzgar ve güneşten üretti

Enerji Günlüğü - Rüzgar ve güneş 2022'de küresel elektriğin %12'sine ulaşarak rekor kırdı. 

Enerji düşünce kuruluşu Ember’in bugün yayınlanan ve küresel elektrik talebinin %93'ünü temsil eden 78 ülkede 2022 yılına ait elektrik verilerini sunan rapora göre, rüzgar ve güneş enerjisi, 2021'de %10 olan küresel elektrik üretimindeki payını 2022'de %12'ye çıkararak rekor kırdı. Rapor, 2023'ten itibaren rüzgar ve güneş enerjisinin dünyayı fosil üretiminin azaldığı ve dolayısıyla enerji sektörü emisyonlarının düştüğü yeni bir döneme iteceğini öngörüyor.

Veriler, altmıştan fazla ülkenin artık elektriğinin %10'undan fazlasını rüzgâr ve güneşten elde ettiğini ortaya koyuyor. 

“TEMİZ ENERJİ ÇAĞINA GİRİYORUZ”

"Temiz enerji çağına giriyoruz” diyen araştırmanın başyazarı Małgorzata Wiatros-Motyka, iklim için belirleyici olan içinde bulunduğumuz on yılın, fosil çağının sonunun başlangıcı olduğunu kaydetti.

EN HIZLI BÜYÜYEN KAYNAK YİNE GÜNEŞ

Güneş enerjisi, bir önceki yıla göre %24 oranında artarak ve Güney Afrika'nın tamamına yetecek kadar elektrik üreterek üst üste on sekizinci kez en hızlı büyüyen elektrik kaynağı oldu. 

Rüzgar üretimi 2022'de %17 artarak neredeyse tüm Birleşik Krallık'a yetecek kadar elektrik üretti.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler