Enerji Günlüğü - Çin merkezli otomobil üreticisi BYD, 2025 yılında ABD merkezli elektrikli araç üreticisi Tesla'yı geride bırakarak "dünyanın en çok elektrikli araç satan şirketi" oldu.
Çin merkezli otomobil üreticisi BYD, 2025 yılında toplam 4 milyon 602 bin 436 adet "yeni enerji aracı (NEV)" olarak adlandırılan, şarj edilebilen, pilli, hibrit ve yakıt hücreli elektrikli araç sattı. Bu rakam, önceki yıla göre yaklaşık %7,7 artış anlamına geliyor. Ayrıca geçen yılın satışları şirketin revize ettiği yıllık hedefi olan 4.6 milyonu tam olarak karşılamasını sağladı. Yurtdışı satışlar ilk kez 1 milyonu aşarak büyümenin ana motoru oldu. Bununla birlikte, 2025 satış rakamları son 5 yılın en düşük büyüme oranı olarak kaydedildi.
ARALIK AYI SATIŞLARINDA DÜŞÜŞ
2025 Aralık ayında ise satışlar 420 bin 398 adet olarak gerçekleşti ve önceki yıla göre %18.34 düşüş gösterdi. Bu düşüş, Çin'deki yoğun fiyat rekabeti ve iç talep zayıflığından kaynaklandı.
EV SATIŞLARINDA TESLA’YI GERİDE BIRAKTI
2025 yılı, elektrikli araç (EV) pazarında önemli bir dönüm noktası oldu: BYD, tam elektrikli araç (BEV) satışlarında ABDli Tesla'yı yaklaşık %38 oranında geçerek dünyanın en büyük BEV üreticisi unvanını aldı. BYD, geçen yıl 2 milyon 256 bin 714 adet tam elektrikli araç satışı yaptı.
Tesla, 2025 yılı satışlarının yüzde 8,6 azalışla 1,63 milyona gerilediğini duyurdu. Bu gerilemede ABD'de vergi teşviklerinin sona ermesi, Avrupa'da marka imajı sorunları ve yaşlanan model gamı etkili oldu.





