1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. 400 milyar dolarlık Rusya Çin gaz anlaşması!

400 milyar dolarlık Rusya Çin gaz anlaşması!

Enerji Günlüğü - Rusya ve Çin uzun süren pazarlıkların ardından toplam 400 milyar dolar değerinde doğalgaz anlaşmasını imzaladılar.Uzun süredir pazarlıkları...

400 milyar dolarlık Rusya Çin gaz anlaşması!

Enerji Günlüğü - Rusya ve Çin uzun süren pazarlıkların ardından toplam 400 milyar dolar değerinde doğalgaz anlaşmasını imzaladılar.

Uzun süredir pazarlıkları süren ve Rusya’nın Çin’e 30 yıl süreyle toplam 400 milyar dolar değerinde doğalgaz satmasını öngören anlaşma imzalandı.Anlaşmayı Gazprom CEO’su Aleksey Miller ile CNPC Başkanı Zhou Jiping Şangay’da imzaladı. Gazprom böylece Avrupa piyasalarından çok uzakta olan Sibirya doğalgazını Çin pazarına rahatlıkla ulaştırabilecek.

Karşılıklı yarara dayalı olarak hazırlanan sözleşme, Doğu Güzergahı üzerinden Çin?e yılda 38 milyar metreküp doğalgaz tedarik edilmesini öngören otuz yıllık bir sözleşme. Ayrıca sözleşme, petrole endeksli fiyatlandırma ve al ya da öde gibi temel sözleşme hükümlerini de içeriyor.

Gazprom Başkanı Aleksey Miller konuya ilişkin olarak, Rusya ile Çin arasındaki doğalgaz işbirliğinin ilk sayfasını açtıklarını, ileride bu işbirliğine birçok önemli ekleme yapacaklarını belirterek, “Çin’e yönelik doğalgaz tedariki için yapılacak hazırlıklar, küresel önem arz eden en büyük projelerden biri olacak. Doğalgaz üretim ve aktarım tesislerine 55 milyar dolarlık bir yatırım yapılacak. Rusya’nın doğusunda inşa edilecek büyük çaplı doğalgaz altyapısı bölgenin ekonomik gelişiminin lokomotifini oluşturacak. Rus metalürji, boru yapım ve mühendislik sektörleri bu anlaşmayla büyük bir ivme kazanacak.” dedi.

FİYAT TİCARİ SIR

Aleksey Miller Çin’in sıkı pazarlık ettiği fiyat konusunun ticari sır olduğu açıklamasını yaptı.Rusya’nın bin metreküp doğalgaz için Çin’den 350 doların üzerinde bir rakam istediği kaydediliyordu. Çin başlangıçta yıllık 38 milyar metreküplük alımı 60 milyar metreküpe kadar çıkarmayı planlıyor.

Gazprom kaynaklarından İzvestiya gazetesine yapılan açıklamaya göre, Çin’e Rus gazının satış fiyatı bin metreküp başına yaklaşık 350-380 dolar olacak.

Çin’in alımı ile ilgili yeni inşa edilen Doğu hattının kullanılması konusunda da Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak ve Çin Ulusal Enerji İdaresi Başkanı Wu Xinxiong da anlaşma imzaladı.

RUSYA ÇİN İLE DOĞALGAZ ANLAŞMASI İMZALAYAMADI

Önceki ve Sonraki Haberler