1. HABERLER

  2. PETROL

  3. AB, Amerika’dan petrol ve doğalgaz istiyor

AB, Amerika’dan petrol ve doğalgaz istiyor

Enerji Günlüğü - Ukrayna'daki krizin ardından enerjide Rusya'ya bağımlılığını azaltmaya çalışan Avrupa Birliği, ABD'den ham petrol ihracatına...

AB, Amerika’dan petrol ve doğalgaz istiyor

Enerji Günlüğü - Ukrayna'daki krizin ardından enerjide Rusya'ya bağımlılığını azaltmaya çalışan Avrupa Birliği, ABD'den ham petrol ihracatına uyguladığı yasağı kaldırmasını isteyecek.

Euractiv'in haberine göre, Basına sızan ve 8 Temmuz'da Washington Post'un yayımladığı bir strateji belgesine göre Avrupa Birliği, devam eden Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) görüşmelerinde ABD'den ham petrol ihracatına uyguladığı yasağı kaldırmasını isteyecek.AB tarafının müzakerecileri, aynı zamanda doğalgaza da erişim istiyor.

Suudi Arabistan'ı geçerek dünyanın en büyük petrol ve doğalgaz üreticisi konumuna yerleşen ABD, Arap ülkelerinin petrol ambargosu uygulaması ihtimali karşısında yeterli rezerve sahip olabilmek için ham petrol ihracatını 1975 yılında durdurmuştu.

Petrol İhraç Eden Arap Ülkeleri Örgütü'nün 1973'te başlattığı ambargo, ABD'de fiyatların artmasına yol açmıştı.

Kaya gazındaki artışın önemli miktarda yeni kaynak sağlamasıyla beraber ABD, 2000'li yılların ortalarında büyük miktarda petrol ve doğalgaz üretmeye başlamıştı.

27 Mayıs tarihli belgede, 'Ukrayna'da şu anda yaşanan kriz, AB'nin enerjide bağımlılıkla ilgili karşı karşıya olduğu hassas durumu teyit ediyor' deniliyor.

Belge, tartışmalı ve kapsamlı ticaret anlaşması müzakerelerinin bu ayki turunun öncesinde sızdırıldı. Anlaşma, başarıyla tamamlanması halinde dünya GSYİH'sının yüzde 40'ını kapsayacak, dünya ticaret ve doğrudan dış yatırımlarının büyük bölümüne denk düşecek.

Washington Post, AB'nin, ABD'den petrol ve doğalgaz ihracatıyla ilgili 'hukuki açıdan bağlayıcılığı bulunan bir taahhütte bulunmasını' isteyeceği için çevre örgütlerinin tepkili olduğunu yazdı.

Önceki ve Sonraki Haberler