1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. AB enerji anlaşmaları denetimini sıkılaştırıyor

AB enerji anlaşmaları denetimini sıkılaştırıyor

Enerji Günlüğü - Avrupa Komisyonu, AB enerji pazar ve arz güvenliği kurallarına uyulmasının sağlanması için hükümetlerarası anlaşmaların, kendisiyle...

AB enerji anlaşmaları denetimini sıkılaştırıyor

Enerji Günlüğü - Avrupa Komisyonu, AB enerji pazar ve arz güvenliği kurallarına uyulmasının sağlanması için hükümetlerarası anlaşmaların, kendisiyle 'zorunlu ön istişareler' çerçevesinde yapılmasını istiyor.

Avrupa Komisyonu'nun 25 Şubat'ta yayımlanmayı planladığı Enerji Birliği'ne ilişkin duyurusunu içeren taslak planına göre, Avrupa Komisyonu, üye ülkelerin AB üyesi olmayan ülkelerle enerji anlaşmalarını imzalanmadan önce denetlemek istiyor.

Taslakta 'aktif katılımın', doğalgaz görüşmelerinde 'Avrupa kurallarına uymayan' ülkelerle hükümetlerarası anlaşmalardan kaynaklanan 'yersiz baskı veya pazardaki bozulmaların' önüne geçebileceği belirtiliyor. Buna göre hükümetlerarası anlaşmaların, Komisyon ile 'zorunlu ön istişareler' çerçevesinde AB enerji pazar ve arz güvenliği kurallarına uyulmasının sağlanması öngörülüyor.

AB hükümetlerinin şu anda, iç enerji pazarı ve arz güvenliğini etkileyen hükümetlerarası anlaşmalarla ilgili olarak Komisyon'u bilgilendirmesi gerekiyor. Taslakta, 2012'den kalan bu kuralların, kapsamının diğer türlü sözleşmelere de uygulanacak şekilde revize edilmesi gerektiği belirtiliyor.

Rus devlet tekeli Gazprom ile imzalanan gizli anlaşmalar, AB'nin devlet desteği ve rekabet kurallarına uymamıştı. Bu uyuşmazlıklar Rusya destekli Güney Akım boru hattının askıya alınmasına ve daha sonra Moskova tarafından iptal edilmesine yol açmıştı.

Komisyon'un Enerji Birliği'ne ilişkin duyurusunun 25 Şubat'ta yayımlanması planlanıyor. 30 Ocak tarihli taslak şu anda kurum içi görüşme sürecinden geçiyor ve önümüzdeki dönemde değişikliğe uğrayabilir.

Kaynak: euractiv

Önceki ve Sonraki Haberler