1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. AB enerji politikalarını yeniden düzenliyor

AB enerji politikalarını yeniden düzenliyor

Enerji Günlüğü - Avrupa Komisyonu, Avrupa enerji politikalarını yeniden düzenlemek için bir plan çizdi ve Avrupa Enerji Birliği için çalışma başlattı.Avrupa...

AB enerji politikalarını yeniden düzenliyor

Enerji Günlüğü - Avrupa Komisyonu, Avrupa enerji politikalarını yeniden düzenlemek için bir plan çizdi ve Avrupa Enerji Birliği için çalışma başlattı.

Avrupa Komisyonu bir basın açıklaması yaparak, tek enerji pazarının tamamlanması ve Avrupa’nın enerji üretimi, taşıma ve tüketim şekliyle ilgili reform yapmaya yönelik temel bir adım olan enerji birliği çalışmalarını başlattığını duyurdu. Açıklamada, enerji birliği için doğru bir zamanda olunduğuna dikkat çekilerek, yaşanan sorunlara değinildi.

Kömür ve Çelik Topluluğu’nun kuruluşunun ardından 60 yıldan fazla bir süre sonra başlatılan enerji birliği çalışmaları Juncker Komisyonu’nun temel politika önceliklerinden.

Basın açıklamasında, "Enerji Birliği için doğru bir zamandayız. Avrupa Birliği enerjisinin %55’ini ithal ediyor. Avrupa’daki mevcut konutların %90’ı enerji tasarrufu açısından etkin değil, enerji altyapımız eskimekte ve iç enerji pazarımız henüz tamamlanmış değil.

Enerji Birliği için gerekli olan ivme mevcut. Enerji güvenliği politika gündeminin üst sıralarında yer alıyor ve geçtiğimiz Ekim ayındaki Avrupa Birliği Konseyi’nde 2015 sonunda Paris’te iddialı bir iklim anlaşmasının imzalanması için kapı açıldı. Yakın geçmişte onaylanmış olan Avrupa için Yatırım Planı enerji sektörünün gerçekten ihtiyaç duyduğu mali araçların önünü açmak üzere tasarlandı. Şu anda düşük olan petrol fiyatları da daha rekabetçi, güvenli ve sürdürülebilir bir Avrupa enerji politikası için gerekenin yapılmasına yönelik ekstra bir teşvik sunuyor ve bunu gerçekleştirmek için daha politik ve mali bir alan yaratıyor." ifadeleri kullanıldı.

ENERJİ POLİTİKALARIMIZ SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL

Enerji Birliğinden sorumlu Başkan Yardımcısı Maroš Šefčovič mevcut enerji politikalarının hiçbir anlamda sürdürülebilir olmadığını ve acilen yeniden düzenlenmeleri gerekmektiğini belirterek, "Vatandaşlar enerji politikamızın merkezinde yer almalıdır. Ajandamız oldukça iddialı olsa da şu anda ihtiyacımız olan ivmeye sahibiz. Daha fazla öngörülebilirlik sağlamak amacıyla tüm farklı politika alanlarında enerjiyle ilgili tutarlı bir yaklaşım sağlamak için çalışacağız. İklim, ulaştırma, sanayi, araştırma, dış politika, dijital ekonomi ve tarım bu proje açısından çok önemli olacak. Enerji Birliği hala geçerli olduğu noktalarda iletişimsizlik kültürünü kırmayı ve ilgili tüm aktörleri aynı masa etrafında bir araya getirmeyi amaçlıyor. Kısacası, Enerji Birliği Avrupa’da yeni bir enerji politikası belirlemek için zemin hazırlayacak.” dedi.

ENERJİ BİRLİĞİ VİZYONU GERÇEĞE DÖNÜŞTÜRECEK

İklim Değişikliği ve Enerjiden sorumlu Komisyon Üyesi Miguel Arias Cañete, Enerji Birliği'nin, Avrupa enerji ve iklim politikasına yeni bir yön vereceğini ve uzun vadeli net bir vizyon kazandıracak iddialı bir proje olacağını vurgulayarak, "Bu sadece eski fikirlerin basit bir şekilde yeniden sunulması olmayacak, ve vizyonun gerçeğe dönüşmesini sağlayacak somut önlemler içerecek. İklim Değişikliği ve Enerjiden sorumlu Komisyon Üyesi olarak stratejide belirtilen önlemlerin birçoğunun gerçekleştirilmesinden ben sorumlu olacağım. Etkili uygulama, mevcut mevzuatın eksiksiz ve düzgün olarak uygulanması kadarönemli olacaktır.” dedi.

Enerji Birliği çerçeve stratejisinin 25 Şubat’ta onaylanması planlanıyor. Bu stratejik politika belgesinin yanında AB’nin iklim konusunda hedeflediği katkıyı belirten “Paris’e giden yol” Bildirgesi ve AB’nin minimum %10 elektrik ara bağlantı hedefi konusunda kaydedilen ilerlemeyle ilgili bilgi içeren bir diğer Bildirge daha yer alacak.

Önceki ve Sonraki Haberler