1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. AB iklim ve çevre politikalarını gözden geçiriyor

AB iklim ve çevre politikalarını gözden geçiriyor

Enerji Günlüğü – AB Enerji ve Çevre Bakanları iklim ve çevre politikalarını gözden geçirmek üzere bir araya geldi.AB Enerjive Çevre Bakanları,sera...

AB iklim ve çevre politikalarını gözden geçiriyor

Enerji Günlüğü – AB Enerji ve Çevre Bakanları iklim ve çevre politikalarını gözden geçirmek üzere bir araya geldi.

AB Enerjive Çevre Bakanları,sera gazı emisyonları azaltımı, yenilenebilir enerji hedefleri ve enerji verimliliği hedeflerine yönelik fikir ayrılıklarının gölgesinde iki günlük görüşmeler için dün bir araya geldiler.

20-21 Mart tarihinde gerçekleştirilecek olan AB liderler Zirvesinde anlaşmaya varmak için bir basamak olarak yürütülen görüşmelerde enerji altyapısında önümüzdeki dönem gelişmeleri, az masraflı vergi uygulamaları, hane ve sanayide enerji verimliliğini teşvik, enerji arz ve rotalarını çeşitlendirme, tüketicinin en avantajlı enerji tedarikçisini seçmesini sağlama benzeri konu başlıkları ele alınacak.

AB’nin 2030 İklim ve Enerji hedefleri 22 Ocak 2014 tarihinde Avrupa Komisyonu tarafından açıklanmıştı. Söz konusu pakette, 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarının 1990 seviyesine göre %40 azaltılması, yenilenebilir enerjinin toplam enerji tüketimi içerisindeki payının %27’ye çıkarılması hedefleniyor. Sera gazı emisyonları hedefi ulusal düzeyde bağlayıcı olmasına karşı, yenilenebilir enerji topluluk düzeyinde zorunlu, ulusal düzeyde ise gönüllülük esasına dayanmakta.

Diğer yandan, enerji verimliliğine ilişkin yeni bir hedefin 2014 Haziran ayında Enerji Verimliliği Direktifinin gözden geçirilmesi esnasında açıklanabileceği belirtiliyor.

2030 İklim ve Enerji hedeflerine ilişkin üye ülkeler arasında görüş farklılıkları yaşanıyor. Almanya enerji tasarrufunun zorunlu olmasını ve yenilenebilir enerji hedefinin artırılmasını isterken, Polonya emisyonlar ile ilgili hedefin zorunlu olmaktan çıkarılmasını istiyor. İngiltere ise Avrupa’nın karbon emisyonunu yarı yarıya azaltma teklifini destekliyor.

İki günlük toplantı sonrası AB takviminde 21 Mart AB Zirvesi, Mayıs 2014 Yeni AB Parlamentosunun seçimi ve üye ülkelerin Enerji Verimliliği Yönetmeliğinin bir gereği olarak enerji şirketlerinin %1.5 enerji tasarrufu yapmalarını sağlayacak bir plan hazırlamaları, Haziran 2014 2020 enerji verimliliği hedefinde ilerlemenin değerlendirimesi toplantısı var.

Etiketler : , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler