1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. AB, kömür santrallerine çevre kurallarını sıkılaştırdı

AB, kömür santrallerine çevre kurallarını sıkılaştırdı

Enerji Günlüğü –  AB, kömür yakıtlı elektrik santrallerine havayı kirleten zararlı toz parçaları için daha sıkı kurallar getirdi. Avrupa...

AB, kömür santrallerine çevre kurallarını sıkılaştırdı

Enerji Günlüğü –  AB, kömür yakıtlı elektrik santrallerine havayı kirleten zararlı toz parçaları için daha sıkı kurallar getirdi. 

Avrupa Komisyonu kömür santralleri için toksik emisyonlarda azalmalar talep eden yeni kuralları onayladı. 31 Temmuz'da onaylanan yeni düzenleme ile çocuklarda astım gelişimi ve Avrupa'nın hava ve suyunun kirlenmesi de dahil olmak üzere bir dizi sağlık ve çevre sorunuyla ilişkili olan Nitrat (NO2), kükürt dioksit (SO2) ve 'partiküler madde' olarak bilinen zararlı toz parçalarına daha sıkı kurallar getirildi. 

Bu yeni kuralların AB çapında maliyetinin 15,4 milyar euro olacağı tahmin ediliyor. Bununla birlikte işletmelerin ve hükümetlerin bu duruma hazırlıksız oldukları ifade ediliyor.

TÜRKİYE’NİN TAKİP ETMESİNİ DE UMUYORUZ

Avrupa Komisyonu yeni Büyük Yakma Tesisleri En iyi Yöntemler Mevcut En İyi Teknikler Referans Belgesi'ni de yayımladı. Sağlık ve Çevre Birliği'nin (HEAL) Türkiye Danışmanı Funda Gacal "Avrupa Komisyonu'nun dün kabul ettiği bu yeni yönetmelikle kömürlü termik santrallere yeni ve daha sıkı emisyon limitleri getiriliyor. Avrupa Birliği ülkelerinde proje aşamasındaki tüm santraller bu yeni limitlere uymak zorunda, mevcut santrallerin de emisyon limitleri sınırlandırıldı ve uymaları için 4 yıl süreleri olacak. Türkiye mevzuatındaki limitler bu yönetmeliğin çok üstünde yani kirliliğin ve yüksek emisyonun önünü açıyor. Hava kirliliği ve iklim değişikliğiyle mücadele için atılan bu adımları başta halk sağlığını korumak adına Türkiye'nin de takip etmesini ümit ediyoruz" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler