1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. AB, Opal boru hattı kararını bu hafta verecek

AB, Opal boru hattı kararını bu hafta verecek

Enerji Günlüğü - AB, Rus gazını Avrupa'ya taşıyan hatlardan biri olan Kuzey Akım'ı Almanya ve Çek Cumhuriyeti'ne bağlayan Opal boru hattının Gazprom...

AB, Opal boru hattı kararını bu hafta verecek

Enerji Günlüğü - AB, Rus gazını Avrupa'ya taşıyan hatlardan biri olan Kuzey Akım'ı Almanya ve Çek Cumhuriyeti'ne bağlayan Opal boru hattının Gazprom tarafından kullanımına ilişkin kararını bu ayın sonuna kadar verecek.

Konuya yakın kaynakların verdiği bilgiye göre, Rusya'nın Suriye politikası nedeniye artan gerilime rağmen AB ve Rusya ilişkileri düzelmeye doğru gidiyor. Avrupa Birliği, Rus gazını Avrupa'ya taşıyan hatlardan biri olan Kuzey Akım'ı Almanya ve Çek Cumhuriyeti'ne bağlayan Opal boru hattının Gazprom tarafından kullanımına ilişkin kararını 31 Ekim'e kadar verecek.

Rus gazını Almanya'ya taşıyacak Kuzey Akım 2 boru hattı projesi açısından çok önemli olan Opal boru hattı için AB, 2009 yılında aldığı bir kararla Gazprom'un Opal boru hattını yüzde 50 kapasite ile kullanabilmesine imkan vermişti.

Rusya Avrupa'nın enerji ihtiyacının üçte birini karşılıyor ve bunun da yaklaşık yarısını Ukrayna üzerinden gönderiyor. Rusya şimdi de anlaşmazlık yaşadığı Ukrayna'yı by-pass edecek yeni yollar bulmak için çalışıyor.

Bu konuda en büyük proje olan Kuzey Akım 2 boru hattı projesi, Avrupa'nın Rusya'ya olan doğalgaz bağımlılığını arttıracağı ve bazı Avrupa ülkelerinin doğalgaz transit gelirlerini ortadan kaldıracağı için yoğun bir muhalefet ile karşı karşıya. 

AB KUZEY AKIM 2'Yİ İNCELİYOR

Önceki ve Sonraki Haberler