1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. AB sıfır emisyon hedefi için yeşil projelere yatırımı ikiye katlamalı

AB sıfır emisyon hedefi için yeşil projelere yatırımı ikiye katlamalı

Avrupa’nın otuz yıl içinde sıfır karbon salımı hedefi için düşük karbon projelerine yatırımların ikiye katlanması gerektiği kaydedildi.

AB sıfır emisyon hedefi için yeşil projelere yatırımı ikiye katlamalı

Enerji Günlüğü - Avrupa’nın otuz yıl içinde sıfır karbon salımı hedefi için düşük karbon projelerine yatırımların ikiye katlanması gerektiği kaydedildi.

CDP ve danışmanlık şirketi Oliver Wyman tarafından hazırlanan rapora göre, AB Komisyonu'nun belirlediği 2050 yılına kadar karbon salımının sıfırlanması hedefinin tutturulabilmesi için Avrupa'nın büyük şirketlerinin düşük karbon projelerine cari harcamalarını iki kattan fazla artırmaları gerekli. 

Halka açık 882 şirketin verilerinden derlenen rapora göre, bu şirketler 2019 yılında sermaye yatırımları ile araştırma ve geliştirmeye toplam 124 milyar euro harcadılar ve bu toplam yatırımın yüzde 12'sini oluşturuyor. CDP Avrupa Müdürü Steven Tebbe'ye göre, AB Komisyonu'nun belirlediği 2050 yılında net sıfır emisyon hedefinin yakalanması için bu oranın yüzde 25'e çıkması gerekiyor. Steven Tebbe ve küresel yönetim danışmanlık şirketi Oliver Wyman'ın İklim Direnci Direktörü Rob Bailey, bu alanda Avrupalı şirketleri 1,2 trilyon euro yeni gelir fırsatı beklediğini ve bunun için sadece 200 milyar euro’dan daha az bir yatırım yapmak gerektiğinin altını çiziyor.

2019 yılında yapılan 124 milyar euro tutarındaki yatırımın 43 milyar euroluk bölümü elektrikli araç teknolojilerine, 15 milyar euro enerji dağıtım altyapısına ve 16 milyar euro yenilenebilir enerjiye gitti. Bu yatırımların 2.4 gigaton emisyon azaltımını sağladığı öngörülüyor. Düşen teknoloji maliyetleri ve verimlilik tasarruflarıyla ortalama bir Avrupalı ​​şirketin her bir ton emisyon kesintisi için 17 euro kar elde edeceği kaydediliyor.

AVRUPA YATIRIM PLANINI AÇIKLADI

AB Komisyonu’nun 2050 hedefi kapsamında oluşturduğu “Avrupa Yeşil Anlaşması” çerçevesinde, üye ülkeler ve AB ortak finansmanı ile yapılan çevre dostu projelere 114 milyar euro sağlanacak. Söz konusu yatırımlar ve çarpan etkileriyle, Avrupa’da gelecek 10 yılda iklim ve çevre alanındaki sürdürülebilir yatırımlar için 1 trilyon euroluk kaynak ayrılacak. AB’nin gelecekteki bütçesinin yaklaşık 503 milyar euroluk kısmı iklim ve çevre hedefleri ile uyumlu programlara ve projelere aktarılacak. Kamu ve özel sektör ortaklığındaki projelerle de 279 milyar euro yatırım gerçekleştirilecek.

 

Önceki ve Sonraki Haberler