1. HABERLER

  2. PETROL

  3. ABD 41 yıl sonra yeniden petrol ihracatçısı

ABD 41 yıl sonra yeniden petrol ihracatçısı

Enerji Günlüğü – Kaya gazı üretiminde patlama yaşayan ABD, 41 yıllık yasağın ardından ilk petrol ihracatını gerçekleştirdi.AA muhabirinin edindiği...

ABD 41 yıl sonra yeniden petrol ihracatçısı

Enerji Günlüğü – Kaya gazı üretiminde patlama yaşayan ABD, 41 yıllık yasağın ardından ilk petrol ihracatını gerçekleştirdi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, 40 milyon dolar değerindeki petrol ihracatı, dün Texas'taki bir limandan ayrılarak Güney Kore'ye hareket eden bir tankerle gerçekleştirildi. Sembolik değerdeki ihracat, 41 yıllık yasağın ardından ABD'nin dünya petrol piyasasına tekrar tedarikçi olarak geri dönmesinin ilk adımı olarak nitelendirildi.

KAYA GAZI ABD’NİN KADERİNİ DEĞİŞTİRDİ

2000'li yılların başından beri hızla gelişen kaya gazı teknolojisi sayesinde ABD, net enerji ithalatçısı konumundan net ihracatçı konumuna geldi. "Kaya gazı devrimi" olarak nitelendirilen bu süreçte ABD, 1990'da sadece 4 milyon metreküp olan kaya gazı üretimini 2013 yılında 245 milyon metreküpe yükseltti.

Uzmanlar, gerçekleştirilen ihracata konu petrol ürünün "kondensat" olarak bilinen ultra hafif petrol olduğunu ifade ediyor. Bu ürün, benzin, dizel veya jet yakıtı olarak işlenebilecek bir özelliğe sahip.

ABD'deki petrol ve doğalgaz üreticileri uzun süredir artan üretim miktarlarının ihracat için değerlendirilmesi konusunda lobi faaliyeti yürütüyorlardı.

ABD'li Freeport LNG ve Sempra Energy firmaları açtıkları davaları kazanarak ABD Ticaret Bakanlığından ihracat izni almayı başardı. Bununla birlikte, Bakanlığın izni şu an için sadece Texas'taki Eagle Ford Shale formasyonundan elde edilen ürünleri kapsıyor.

ABD DOĞALGAZ İHRACATI HIZ KAZANDI

Önceki ve Sonraki Haberler