1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. ABD ilk defa güneşi doğalgaza tercih etti

ABD ilk defa güneşi doğalgaza tercih etti

Enerji Günlüğü - Minnesota'daki teknik jüri Amerika tarihinde ilk defa güneşin doğalgaza göre daha uygulanabilir olduğuna karar verdi.ABD Minnesoto eyaleti...

ABD ilk defa güneşi doğalgaza tercih etti

Enerji Günlüğü - Minnesota'daki teknik jüri Amerika tarihinde ilk defa güneşin doğalgaza göre daha uygulanabilir olduğuna karar verdi.

ABD Minnesoto eyaleti İdare Mahkemesi Xcel Enerji şirketi’nin güneş enerjisinden elektrik üretmesinin doğal gazdan daha iyi bir yatırım olduğuna karar verdi.

Mahkemenin bu kararı ile ABD’de ilk kez resmi olarak güneş enerjisinin vergi yükümlülüğü açısından doğal gazdan daha avantajlı olması kabul edildi.

Minnesota Kamu Yararı Komisyonu,Xcel Enerji’nin 2017 yılına kadar 150 MW daha fazladan kapasiteye ulaşabilmesi için en uygun maliyetli projeleri seçmesine yardımcı olmak amacıyla yarar ölçekli üretim projelerinin rekabetçi ihalesi yapılmasına karar verdi.

Mahkeme yargıcı Eric Lipman öngörülen enerji azalmasını karşılamak için en uygun maliyetli üretimi belirlemek için beş enerji kaynağını karşılaştırdı. Minnesota merkezli rüzgar ve güneş enerji şirketi Geronimo Enerji’nin 100 MW’lık projesi en uygun seçildi.

Geronimo Enerji’ye Minesota eyaletinin 17 ilçesinde bazıları 70 dönüm büyüklüğünde olan ve 250 milyon dolar maliyetli olması öngörülen 20 güneş parkı kurması için teklif sunuldu. Onaylanan ve 2016 yılına kadar tamamlanması öngörülen Aurora Güneş Projesi adını alan bu proje ile şirket herhangi bir devlet veya kamu teşviki alamasa da federal yatırım vergi kredisine hak kazanabilecek.

Yargıç Lipman kararında Xcel Enerji’nin yakın dönem ihtiyaçlarını karşılamada projenin en iyi yol olduğunu söyledi. Eğer şirketin artan enerji talebini karşılamada güneş enerjisi etkili olmazsa şirketin rakip firmalardan birinden enerji satın almayı değerlendirmesine hükmetti.

Güneş enerjisi, Xcel’in gaz santrali için yaptığı teklifin yanında Calpine tarafından Mankato’daki gaz santrali ve İnvenergy tarafından önerilen Cannon Falls ve Hampton’da bulunan iki gaz türbini için de kıyaslandı.

Mahkemenin bu kararının Komisyon tarafından onaylanması gerekiyor. Komisyon’un Xcel’in enerji kaynakları planını gözden geçirmek için altı ila sekiz ay süresi var.

Geronimo'nun başkan yardımcısı, Elizabeth Engelking, Xcel’in megavat olarak enerji ihtiyacı belirsizken güneş enerjisini kaynaklarına ekleme konusunda hiçbir belirsizliğin olmadığını ifade etti.

Önceki ve Sonraki Haberler