1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. ABD, Orta Avrupa gazında ipleri eline alabilecek mi?

ABD, Orta Avrupa gazında ipleri eline alabilecek mi?

Enerji Günlüğü - ABD’deki bürokratik düzenlemeler Orta Avrupa’ya gaz ihracı önündeki en büyük engel. ABD stratejik bir seçim yapıp bürokrasisini...

ABD, Orta Avrupa gazında ipleri eline alabilecek mi?

Enerji Günlüğü - ABD’deki bürokratik düzenlemeler Orta Avrupa’ya gaz ihracı önündeki en büyük engel. ABD stratejik bir seçim yapıp bürokrasisini hafifleterek bölgede kilit bir rol oynayabilir.

Şeyl gazı 2008 mali kriz sonrası ABD’nin en önemli ekonomik kaynağı oldu. Doğal gaz üretimi son beş yılda dörtte bir oranında arttı ve 2009 yılından bu yana 600.000 kişiye iş olanağı sağladı. Bunun sonucu olarak Amerikalıların kullandığı doğal gaz fiyatları düştü. Dahası, ABD doğal gaz ihraç etmeye başladı. Bu durum, ABD’nin yeniden Avrupa’da önemli bir jeopolitik aktör olmasının önünü açtı.

Batı Avrupa petrol ve doğal gaz ihtiyacının yalnızca % 17’sini Rusya’dan alırken, Orta Avrupa’da bu oran% 50 – 100. Rusya’nın bu ezici hâkimiyeti ABD’nin enerji diplomasisinde elini zayıflatıyor.

ORTA AVRUPA’DA GAZPROM HALA TEKEL

Orta Avrupa enerji nakil sisteminin modernizasyonu için birçok adım attı. Yeni boru hattı bağlantıları ve diğer teknolojik gelişmeler Orta Avrupa’nın enerji altyapısını sadece dört yıl önceye göre bile daha esnek ve daha güvenli kıldı. Henüz bölgede Gazprom’un tekel pozisyonu devam ediyor ve bu da gaz fiyatlarının ABD’ye göre çok daha yüksek olmasına neden oluyor.

ABD ORTA AVRUPA'NIN YENİ TİCARİ ORTAĞI OLABİLİR

2006 ve 2009 krizleri, Visegard ülkelerinin (Macaristan, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya) enerji arzındaki azalmalardan diğer Avrupa ülkelerine göre daha fazla etkilendiğini ve tek bir gaz kaynağına bağlı kalmayı azaltmanın önemini gösterdi. Amerika’nın doğal gaz üretiminin artması bölgede güvenilir bir ticaret ortağı yaklaşımını ortaya çıkardı.

Ne var ki, ABD’deki bürokratik düzenlemeler gaz ihracatının önündeki en büyük engellerden biri. Neredeyse iki düzine lisans başvurusu beklemede ve son üç yılda sadece birkaç lisans başvurusuna yanıt verildi. Bu düzenleme engelleri ABD’nin NATO üyesi ülkeler ve Japonya ile gaz ticaretini geliştirmesi önündeki en büyük darboğaz.

AMERİKA DOĞAL GAZ İHRACINI KOLAYLAŞTIRABİLİR

ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz, bu yaz yaptığı açıklamada yılsonuna kadar bazı ihraç lisanslarını daha tanıyacaklarını söyledi. Bazı kongre üyelerinin de çabalarıyla ABD’nin müttefiklerine sıvı doğal gaz ihracı kolaylaşabilir.

ABD uluslar arası doğal gaz ithalinde en önemli ülke olabilir. Eğer Washington ithalat fırsatlarını genişletirse yerli üretimi güçlenir, küresel enerji güvenliği gelişir, Pazar fırsatları genişler, küresel fiyatlar düşer ve daha güçlü Atlantik ötesi müttefiklere sahip olur. Stratejik bir seçim yaparak ABD bir kez daha sıkı müttefikleri olan Visegard dörtlüsü ile yeni ve daha güçlü ikili ilişkiler için bir sayfa açtığını gösterebilir.

Kaynak: Anita Orban ve Vaclav Bartuska’nın ‘Toward Energy Independence for Central Europe at the fifth installment of the U.S.-Central Europe Strategy’ Forumunda yaptıkları konuşmanın Washington Post gazetesinde yayınlanan bölümleri

 

Önceki ve Sonraki Haberler