1. HABERLER

  2. PETROL

  3. ABD'de fosil enerjilerin yerini yenilenebilir alıyor

ABD'de fosil enerjilerin yerini yenilenebilir alıyor

Enerji Günlüğü - ABD'de fosil yakıt kaynaklı enerji üretimi geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 7 azalırken, yenilenebilir enerji kaynaklı enerji...

ABD'de fosil enerjilerin yerini yenilenebilir alıyor

Enerji Günlüğü - ABD'de fosil yakıt kaynaklı enerji üretimi geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 7 azalırken, yenilenebilir enerji kaynaklı enerji üretimi yüzde 7 arttı. 

Amerikan Enerji Bilgilendirme Dairesi (EIA) verilerine göre, 2016 yılında ABD'nin enerji üretiminde fosil kaynakların payı bir önceki yıla göre yüzde 7 azalırken, yenilenebilir enerji kaynaklarının payı yüzde 7 oranında artış kaydetti. 

Altı yıl aralıksız artan ABD enerji üretimi geçen yıl ilk kez düştü. ABD'nin enerji üretimi 2016 yılında 2015 yılına göre yüzde 4 azalarak 84,1 katrilyon Btu seviyesinde gerçekleşti. 

KÖMÜR SON 40 YILIN EN DÜŞÜĞÜNDE

Fosil yakıtlardan enerji üretiminde en büyük düşüş kömürde yaşandı. Kömürden enerji üretimi yüzde 18 azalarak 1978'den bu yana görülen en düşük seviyeye indi. 

Petrol yakıtlı enerji üretimi yüzde 5 azalırken, doğal gaz yakıtlı enerji üretimi de yüzde 2 oranında azaldı. 

RÜZGAR YENİLENEBİLİR ARTIŞININ YARISINI OLUŞTURDU

Yenilenebilir kaynaklı enerji üretimindeki yüzde 7 oranındaki artışın neredeyse yarısını rüzgar enerjisi oluşturdu. Güneş enerjisi ise artışın yaklaşık yüzde 25'ini oluştururken, hidroelektrik de diğer yüzde 25'ini oluşturdu. 

ENERJİ İTHALATI VE İHRACATI ARTTI

On yıllık aranın ardından ülkenin enerji ithalatı bir önceki yıla göre geçen yıl yüzde 6 oranında arttı. Bu artışın büyük çoğunluğu ham petrol ithalatından kaynaklandı.

ABD'nin enerji ihracatı ise üretimde yaşanan toplam düşüşe rağmen yüzde 7 oranında artış kaydetti. Petrol ürünleri ihracatı yüzde 8, doğal gaz ihracatı yüzde 30 ve ham petrol ihracatı da yüzde 13 oranında arttı. 

Önceki ve Sonraki Haberler