1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. ABD’de her yeni enerji kaynağının yarısı yenilenebilir oldu

ABD’de her yeni enerji kaynağının yarısı yenilenebilir oldu

ABD’de 2012 yılından bu yana son iki senedir elektrik santrali havuzuna eklenen yeni ünitelerin yarısını yenilenebilir enerji kaynakları oluşturdu.

ABD’de her yeni enerji kaynağının yarısı yenilenebilir oldu

Enerji Günlüğü - ABD’de 2012 yılından bu yana son iki senedir elektrik santrali havuzuna eklenen yeni ünitelerin yarısını yenilenebilir enerji kaynakları oluşturdu.

Ernst&Young’ın hazırladığı ABD’nin Yenilenebilir Enerji Çekiciliği İndeksi raporunda yayınlanan verilere göre yalnızca 2012’de ABD’nin elektrik üretim havuzuna 13.1 gigawat kapasiteli rüzgar ve 3.3 gigawatt kapasiteli güneş elektrik enerjisi santralleri eklendi. 2012 yılında yapılan bu temiz enerji yatırımların faturası ise 44.2 milyar dolar oldu.

Rapora göre ABD 2011’de temiz enerji kaynaklarına 65.4 milyar dolar harcamıştı. Yatırım miktarının azalmasına rağmen, maliyetlerin de özellikle güneş panellerinde düşüş trendine girmesi, elektrik enerjisi kapasitesinin artış hızını olumsuz yönde etkilemiyor. ABD’nin kurulu kapasitesine 2012’de eklenen yeni tesislerin tam olarak yüzde 49’u rüzgar, güneş, biokütle, jeotermal, atık ısı ve su kaynaklarından oluştu.

Raporda yer alan bir diğer ilginç nokta ise 2012 yılında ABD’de kurulan güneş enerjisi santrallerinin küresel pazarın yüzde 11’ine denk gelmesi. Özellikle Kaliforniya da dahil olmak üzere ülkenin güney batı bölgesinde gözlemlenen güneş enerjisi santralleri bu yıl ve önümüzdeki yıllarda da artan bir ilgi ile gelişmeye devam edecek.

ABD’de özellikle güneş enerjisi kullanımının yaygınlaşltırılması konusunda tıpkı mortgage kredileri gibi uzun vadeli krediler ve vergi indirimleri gibi bir dizi teşvikler yürürlükte. Böylece evinin çatısına güneş elektrik enerjisi sistemi kuran bir ev ya da apartman, elektrik faturası ödemek yerine finans kuruluşlarına taksit ödüyor ve ayrıca vergi indiriminden yararlanarak daha az vergi ödüyor.

ÇEVİRİ: Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler