1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. AB’nin doğal gaz faturası artacak

AB’nin doğal gaz faturası artacak

Avrupa’nın doğal gaz faturasının 2030’da bugünün gaz fiyatlarıyla 203 milyar euro artması bekleniyor. Rüzgar, güneş ve enerji verimliliğiyle enerji harcamalarından 123 milyar euro tasarruf sağlanabileceği belirtiliyor.

AB’nin doğal gaz faturası artacak

Enerji Günlüğü - AB'nin doğal gaz planlarının 2030'da Komisyonun beklediğinden 250 milyar euro daha fazlaya mal olabileceği kaydedildi.

Ember ve Global Witness, Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan orijinal maliyet tahminleriyle karşılaştırılarak, gaz talebi için farklı senaryolar altında AB gaz ithalatının ve üretiminin maliyetini hesapladı. AB'nin "Fit for 55"politika paketi kapsamında planlanan gaz kullanım seviyeleri, mevcut piyasa gaz fiyatı tahminlerine göre 2030'da doğal gaz için en az 42 milyar euro daha fazla harcanacağını gösterecek, ancak bugünkü yüksek fiyatlar devam ederse bu, 250 milyar euro gibi şaşırtıcı bir rakama yükseliyor.

Ayrıca, Avrupa Komisyonu'nun REPowerEU stratejisi kıtanın Rus gazı ithalatını azaltmayı amaçlarken, hala gaza o kadar bağımlıdır ki, Avrupa tahmini 2030 fiyatlarında 34 milyar Euro'luk veya bugünün gaz fiyatlarıyla 203 milyar Euro'luk bir fatura artışına maruz kalacak.

RÜZGAR VE GÜNEŞLE 21 MİLYAR EURO TASARRUF SAĞLANABİLİR

Bunun yerine, rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerjiyi ve enerji tasarrufunu AB'nin enerji stratejisinin kalbine yerleştirmek, 2030 yılında enerji harcamasını tahmini fiyatlarla en az 21 milyar euro, ya da bugünün fiyatıyla 123 milyar euro tasarruf sağlayarak önemli ölçüde azaltabilecek.

“YÜKSEK VE DEĞİŞKEN GAZ FİYATLARI KALICI OLACAK”

Ember'in Kıdemli Analisti Sarah Brown konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Fosil gaz üzerinde kumar oynamak, kaybedilen bir bahistir. Yüksek ve değişken gaz fiyatları kalıcı olacak ve AB'ye çok pahalıya mal olacak. Para, tüm Avrupalılara istikrarlı, temiz ve uygun fiyatlı enerji getirebilecek bir geçişe harcansa çok daha iyi olur” ifadelerini kullandı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler